3 veganska „fast food” jela - GBB Concept - fizikalna terapija, rehabilitacija i masaža

3 veganska „fast food” jela

Promišljanje o veganskoj kuhinji često ne dostiže znatne razmjere, pa ljudi često ostanu tek na biljkama. Ipak, veganska kuhinja je daleko raznovrsnija, u prošlom članku predstavio sam vam tek neka od jela koja uvrštavam u sami vrh svojih veganskih napravina. Kako društvo često misli da smo zakinuti od nekih ”poroka”, poput fast food kuhinje u ovom članku predstavit ću vam svoja omiljena jela iz te kategorije. Vegani baš kao i svi drugi znaju pojesti sendvič ili pizzu !

  1. Sejtan tost

Napraviti jedan ovakav tost neće biti jednostavno koliko je to s mesojedima. Nekoliko kriški salame, sir i neki umak i tost je gotov. Priprema veganskog tosta ipak će uzeti malo više našeg vremena. Kao temelj svemu moramo imati sejtan, na nama je odlučiti hoćemo li ga praviti sami (što će nam uzeti dodatni dio vremena) ili ćemo ga kupiti u nekom o trgovina specijaliziranih za vegetarijansku, odnosno vegansku prehranu. Osim sejtana u naš tost dodati ćemo i zelenu salatu, crveni kupus, crveni luk, mrkvu, kisele krastavce i ljuti umak spravljen od čili papričice i pasirane rajčice. Uz jedan ovakav tost preporučuje se uzeti i voćni shake, poput jednog od

naranče, limuna, mrkve i sirupa po želji; onaj od agave ili stevie.

1

Energetska vrijendost : 360 kcal

Ugljikohidrati : 67.16 g

Masti : 5.305 g

Proteini : 33.57 g

Vlakna : 26 g

  1. Tofu pizza

Za pripremu tofu pizze – osim, naravno tofu-a, kojeg je poželjno naribati – trebat će nam tri vrste Violife sira, klasični, jedan s biljnom primjesom, te jedan od rajčice i bosiljka. Sir ćemo dodati na netom spremljeno tijesto, narezat ćemo ga na kvadre, što naravno nije pravilo. Osim  sira koristit ćemo i povrtne dodatke, pa će nam tako trebati i 200 g crvenog graha, 100 g crvene i isto toliko žute paprike, 300 g kukuruza, 300 g luka, rajčica, tek malo kečapa i zamrznuti sok od rajčice koji će natopiti tijesto. Sa sirom ćemo prema želji napuniti i koricu.

2

Energetska vrijednost : 1390 kcal

Ugljikohidrati : 150.1 g

Masti : 76.32 g

Proteini : 78.4 g

Vlakna : 45.8 g

  1. Pizza Soyarnica

Ova pizza sadrži dvije omiljene veganske poslastice – sejtan i tofu. Kao gotovo kod svake pizze na tijesto ćemo dodati zamrznuti sok od rajčice, te origano radi egzotičnijeg okusa, ali i podobnog mirisa. Na temelj ćemo dodati 200 g tofu-a, narezanog u oblike po želji. Na to ćemo dodati povrtnu mješavinu od graha, luka i pečene paprike, a sve ćemo dodatno zasladiti smjesom razmrvljenih šparoga. Na samom kraju dodat ćemo i sejtan gyros. Ova pizza je inače izrazito popularna među pobornicima veganske kuhinje, no nisu joj odoljeli ni drugi.
3

Energetska vrijednost : 708 kcal

Ugljikohidrati : 50.08 g

Masti : 35.82 g

Proteini : 82.92 g

Vlakna : 56.8 g

Na samom kraju važno je naglasiti kako će prosječni vegan konzumirajući fast food ipak pojesti nešto bogato nutritivnom vrijednošću, odnosno nešto zbog čega neće čitavi sljedeći dan morati provesti u teretani zbog nabijene grižnje savjesti. Zdrava pizza ili sendvič s dostatnom količinom energije, možete li poželjeti nešto bolje od toga ? Ja ne mogu !

Ne zaboravite jesti svoje povrće.

Do čitanja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vaša košarica

Vaša košarica je prazna

Ukupno
kn0.00
Primjeni
0