7 zabranjenih veganskih proizvoda - GBB Concept - fizikalna terapija, rehabilitacija i masaža

7 zabranjenih veganskih proizvoda

Odabir hrane. Ne čini se težak čin, no ipak umije biti. Prosječni vegan će podobne namirnice tražiti daleko teže, od vegetarijanca. Čak i ono što se laiku na prvu čini kao dostatna namirnica u njihovoj prehrani, u konačnici neće biti. Čitanje ambalaže za jednog vegana postaje dio rutine jer usuđuju se reći kako im se pojedini suplementi pokušavaju podvaliti kao podobnima u njihovoj prehrani. Ipak, životno učenje ne dopušta im podleći marketinškim trikovima, te će uvijek ostati vjerni svojim životnim principima.
U nastavku ovog teksta donosim nekoliko, u ovom slučaju 7, neveganskih proizvoda za koje mnogi ne znaju zašto i pod kojim okolnostima nisu dio veganske skupine proizvoda. Na ovoj listi naći će se popularni Pringles, ali i svakodnevno korištene paste za zube. Ostanite s nama i saznajte o čemu je riječ.
HARIBO BOMBONI
Omiljeni dječji gumeni bomboni, a od njihove konzumacije ne zaziru ni odrasli. Iako želatinu kao napravinu nerijetko ne povezujemo sa životinjskim podrijetlom istina je daleko drugačija. Haribo bomboni spravljeni su od želatine koja je nerelevantna u veganskoj prehrani. Zašto? Veganska tradicija upoznata je s činjenicom kako se gumeni bomboni spravljaju od životinjskih ostataka, a tek nakon njihove prerade dobivamo krajnji produkt – želatinu.
haribo
PRINGLES
Što to nevegansko postoji u čipsu? Ako ovu grickalicu sagledamo generalno, postoje izuzetci. Postoje marke koju su podobne za vegansku prehranu, no s onim najpopularnijima to nije slučaj. Poznati Pringles zabranjen je u domeni veganske prehrane. Zašto? Pringles sadrži mliječne proteine, a znamo kako je mlijeko i bilo kakvi nusprodukti ispod nisu dio veganske ishrane. Osim mliječnih proteina, ovaj popularni čips sadrži i emulgator E471(E471e) koji se radi od životinjske masti ili biljne masti, no najčešće je to životinjska, stoga se proizvod ne preporučuje veganima, pa čak ni vegetarijancima.
pringles

BRUSCHETTE
Još jedna u nizu grickalica. Izvorno talijanska napravina često postaje omiljena grickalica, a možete ga naći u nekoliko zanimljivih varijanti i okusa. Ipak, u veganskoj prehrani ova grickalica nema svoje mjesto. Baš kako je slučaj s čipsom i oni sadrže mliječne proteine. Varijacije ove grickalice moguće je dobiti, no oni iz obližnjeg supermarketa sigurno nisu poželjni.
brusketi
ČOKOLINO
Mnoge asocira na djetinjstvo, a čak i mnogi vegani su ga jeli (kao mali). Ovdje se pritom ne misli na već gotovo mješavinu. Misli se na prah. Što to veganima može ”smetati” u prahu? Baš prah! Čokolino sadrži mlijeko u prahu koje nije adekvatno za primjenu u veganskoj domeni. Samo ovo je dovoljno da bi vegani zazirali od njega, no uz to Čokolino sadrži i mliječne proteine što samo potvrđuje danu konstataciju Čokolina kao nepodobnog u veganskoj kuhinji.
cokolino
PROPOLIS
Za propolis kažu svašta. Zovu ga prirodnim antibiotikom, čuvarom zdravlja i multifunkcionalnom napravinom. Ipak, znamo da propolis kao produkt nerijetko povezujemo s postojanjem meda, a med povezujemo s pčelama. Vegani zaziru od svih životinjskih nusprodukata, pa tako i od meda. S obzirom na to da je podrijetlo propolisa od pčela on kao takav postaje neadekvatan za vegansku konzumaciju. Naposljetku, jeste li se ikad priupitali, što je to, zapravo, propolis?
propolis
PASTA ZA ZUBE
Ranim jutrom svi posežemo za pastom. Neki kako bi otklonili neugodan zadah, neki iz navike, a neki zato što drže do osobne higijene. Znamo da vegani pomno odabiru kozmetičke proizvode, a slučaj je i s pastama. Nerijetko paste sadrže prah životinjske kosti, koji se koristi za izbjeljivanje, a poneke i mliječne proteine i žumanjak. Zabranjeno? Svakako!
colgate

DOMAĆICA
Omiljen keks? Veganima sigurno nije! Iako keks nije nužno zabranjen, pa vegani nalaze onaj podoban za sebe, pojedine vrste ipak ne podliježu veganskim principima. Tako recimo, Domaćica nije veganski izbor. Zašto? Ovaj keks sadrži mlijeko u prahu!

domacica

Ipak, ako se odlučite na plant-based prehranu, a neki od ovih proizvoda su vam bili omiljeni, ne pada sve u vodu, postoje mnogi vjerodostojni animal-free proizvodi iste naravi, npr. biljne paste za zube, fake Pringlesi, gumeni bomboni bez želatine itd. Jeste li sigurni da nećete promijeniti pastu za zube?

Ne zaboravite jesti svoje povrće.
Do čitanja.

-Petar Sminderovac

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vaša košarica

Vaša košarica je prazna

Ukupno
kn0.00
Primjeni
0