Anksioznost, stres i kako si olakšati? - GBB Concept - fizikalna terapija, rehabilitacija i masaža

Anksioznost, stres i kako si olakšati?

Jeste li se ikada susreli sa neugodnim osjećajem uznemirenosti koji je popraćen ubrzanim radom srca i disanjem? Ukoliko jeste vrlo je vjerojatno da vas muči jedan od najvećih “poremećaja” današnjice – anksioznost.
Da odmah pojasnimo da ne dođe do zabune, postoje razni simptomi anksioznosti, pojava nekih od njih ne znači nužno da imate anksiozni poremećaj, mogu samo biti pokazatelj anksioznog raspoloženja koje može biti kratkotrajno i prolazno.

 Anksioznost ili tjeskoba je stanje koje se manifestira simptomima kao što su nervoza, panika, strah od nekog događaja, duševni nemir, osjećaj usamljenosti ili šum u ušima. Osoba se osjeća kao zatvorenik u svome tijelu. Kombinacija više navedenih simptoma koji se ponavljaju duži vremenski period je pokazatelj sumnje na aksiozni poremećaj.

Fizički problemi povezani s anksioznošću mogu se reflektirati kao napetost, zgrčenost i bolovi mišića, umor, glavobolje, razdražljivost, smetenost, tremor, znojenje, mučnina, stezanje u prsima i jako lupanje srca, učestalo mokrenje, otežano disanje, ženama znaju izostati menstruacije ili mogu biti vrlo bolne.

Često je okidač neki stresni događaj  s kojim se osoba ne može uspješno nositi ili jednostavno stres akumulira do trenutka kada prijeđe osobnu toleranciju. Pritisak na poslu, ispunjavanje rokova, svakodnevne životne aktivnosti i druge obveze sa kojima se svaki dan susrećete imaju svoje posljedice.

anks1309054_orig

U današnje vrijeme ovakve simptome ili neke od njih ima 14-18% populacije i pojavljuju se prvi put u adolescenciji. Kod žena su dvostruko učestaliji.

Kroz razna istraživanja (američki centar Cedars Sinai, medicinski centar za psihijatriju i bihevioralnu neuroznanost u Los Angelesu) i u praksi, isplivala je masaža kao jedna od najuspješnijih terapija. A evo i zašto!

Dokazano je analizom krvi da se tijekom masaže smanjuje razina hormona vazopresina ključnog za nastanak stresa u ljudskom tijelu. Također dolazi do povećanja koncentracije bijelih krvnih stranica – leukocita zaduženih za održavanje našeg imuniteta. Kada smo zdravi bolje smo volje i raspoloženje nam je pozitivnije.

Tijekom 30-minutne opuštajuće masaže povećava se razina hormona oksitocina– hormon koji potiče zbližavanje. To se događa jer je maser u fizičkom kontaktu s osobom. Hormon oksitocin povećava se i prilikom zagrljaja drage nam osobe jer se osjećamo nekome bliski. Na taj način reduciramo osjećaj usamljenosti kod anksioznih osoba. Fizički kontakt ili kontakt prilikom masaže snižava krvni tlak posebice kod žena i povećava lučenje serotoninahormona sreće, prirodnog antidepresiva.

Ne treba zanemariti terapiju glazbom u pozadini za vrijeme masaže koja umiruje, smanjuje stres i dodatno opušta. Terapija glazbom jedan je od najefikasnijih načina snižavanja stresa. Prigodna je i za vrijeme učenja jer, osim navedenoga, poboljšava koncentraciju. Posebice je ovdje istaknuta klasična glazba, i to Mozartove skladbe, iako se ne zna zašto njegova glazba djeluje na mozak bolje od ostalih skladatelja klasične glazbe. Ovaj oblik borbe protiv stresa jako je popularan zbog lake primjene.

Za vrijeme masaže uspostavlja se normalan rad srca, krvni tlak i disanje koje postaje dublje i dužeg je trajanja što je pogodno za bolju opkrbu tijela kisikom.

masaza_ledja_relax_opustanje_antistres_medicinska_tretmani_popustplus
Za masere se još kaže da su dežurni psiholozi jer često im klijenti imaju potrebu izjadati se i iznijeti svoje probleme iz poslovnog okruženja, kod kuće, posebice sve zdravstvene probleme iz područja struke i van struke  ili iz bilo kojeg drugog područja života. Na taj način se poslije masaže osjećaju rasterećeno fizički i psihički.

Naravno da masaža nije jedina terapija, ali je jedna od uspješnijih. Ako niste nikada bili na masaži svakako je isprobajte, a oni koji su probali znaju o čemu govorim.

-Gianino BB

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vaša košarica

Vaša košarica je prazna

Ukupno
kn0.00
Primjeni
0