Asimetrija tijela - problem ili fiziologija? 1. dio - Masaža, fiozioterapija i rehabilitacija - GBB Concept Split i Zagreb

Asimetrija tijela – problem ili fiziologija? 1. dio

Promatrajući čovjekovo tijelo pri stajanju rekli bismo da se sastoji od dvije jednake polovice, kao što smo učili u školi. Čovjek ima 2 jednake ruke, 2  jednake noge, glavu i trup koju se dijele na lijevu i desnu stranu, al su jednaki ako gledamo površinski, ne uzimajući u obzir unutrašnjost trupa i organe.

No, jeli naše tijelo zaista simetrično? Da, ali samo u jednom slučaju – u knjizi iz biologije.

Sve što radimo ostavlja traga na našem tijelu, bilo fizički ili čak psihički – raspoloženja, emocije , pozitivan/negativan pristup ili stav uvelike utječu na naše tijelo.  Stres ili negativne emocije mogu uzrokovati ukočenost u području ramena ili vrata, povećati osjećaj boli uzrokovane nekim vanjskim ili unutarnjim faktorom. Ili motivacija koja nam omogućava da iz našeg tijela izvučemo više nego što je inače moguće i pokreće nas.  Motivacija je naziv dobila od lat. Movere što znači pokretati.

Jedna strana mozga je uvijek dominantna, kod većine ljudi je to lijeva pa je samim time zadužena za upravljanjem desne strane tijela (polovice mozga upravljaju suprotnom stranom tijela).

Tako da će se to odraziti na snazi, tonusu i posturi. Osoba će imati snažniju desnu ruku i izraženije mišiće iz razloga što joj je ta ruka dominantna i češće je koristi za manipulaciju predmetima u prostoru. S nogama je identična situacija, ali opet unatoč dominaciji jedne strane prilikom hoda koristimo obje noge, pa situacija neće biti izražena kao i na rukama.

S obzirom na to da kroz funkcionalne pokrete rijetko kada sudjeluje jedan mišić, te promjene zahvaćaju više mišićnih skupina što uzrokuje više ili izraženije asimetrije. Svima je poznata skolioza – iskrivljenje kralježnice u stranu s rotacijom kralježaka.

 

Rame na konveksnoj strani je povišenije od drugog,  prostor između ruke i tijela je manji na konveksnoj strani  u odnosu na konkavnu, lopatica na konveksnoj strani tijela  je izbočenija , uzdignuta strana zdjelice s pratećom hiperekstenzijom i semifleksijom druge noge. Skolioze mogu biti strukturalne ili nestrukturalne ( skoliotično držanje zbog disbalansa mišića).

Test za provjeru je li osoba ima skoliozu je „pretklon test“, ako osoba ima skoliozu lopatica će ostati odignuta prilikom pretklona. Ovim testom možemo kod osoba narušene posture otkriti jeli riječ o skoliozi ili skoliotičnom držanju zbog skraćenja i izduženja određenih mišića.

 

Često dolazi do povišenja jednog ramena, u većini slučajeva dominantne strane zbog povećane aktivnosti trapeziusa koji se zbog toga skrati, a suprotna strana se isteže i produlji.

Također ramena su u protrakciji zbog slabosti rhomboideusa velikog, malog i stražnjeg deltoideusa uz jakost prednjeg deltoideusa, a jedno rame je izraženije zbog dominacije ruke i većeg korištenja tog istog prednjeg doltoideusa u odnosu na drugu ruku, općenito cijela ruka je mišičavija.

Ovisno čime se osoba bavi i u kojem položaju izvodi radnje kroz dominantnu polovicu tijela takve će se promjene manifestirati. Kod mene su kosi mišići trupa (m.obliques internus et externus) desne strane skraćeni zbog masiranja i posljedično mi je desno rame spušteno. Kod tenisača je dominantna ruka izrazito izražena jer s njom drže reket koji čini veliku polugu prilikom udaranja loptice i zahtjeva veliku silu odnosno rast mišića nakon nekog vremena.

Kod takvih slučajeva bi bilo poželjno uvesti jačanje slabije strane, a prethodno uvidjeti je li uzrok smanjenog tonusa samo nekorištenje ili ipak nešto kompleksnije i problematičnije. Često osoba ima problem sa aktivacijom određenog mišića i njegov sinergist tu preuzima funkciju, a glavni izvođač se smanjeno koristi, ali bez voljnog  utjecaja osobe, što zahtjeva kompleksniju terapiju od klasičnog jačanja slabije strane i istezanja jače strane. Prvi korak je otkrivanje uzroka ne korištenja mišića jer slab mišić dovodi do bolnosti i disbalansa odnosno asimetrije.

Prirodne asimetrije odnosno asimetrije nastale zbog smanjenog ili povećanog korištenja jednog segmenta nisu opasne, ali mogu utjecati na stabilnost što može biti problem prilikom nekog opterećenja ili praktičniji primjer prilikom nošenja/podizanja/ pomicanja nečega.

Veliki problem može biti asimetrija koja uzrokuje skoliotično držanje kod osoba koje se bave podizanjem velikih utega/opterećenja u teretani ili kod CrossFit-a.

Zbog iskrivljenog držanja samog tijela to se prenosi i na opterećenje i može voditi do ozljede zbog disbalansa.

 

 

 

Ipak to nije sve o skoliozi i više o tome ćete moći pročitati u drugom nastavku ovog članaka i konkretne vježbe i zašto se koriste te koji se mišići jačaju.

Nadam se da smo ustanovili da su asimetrije pojava koja zahvaća sve ljude i da nisu nužno opasne, ali da im treba obratiti pozornost i kontrolirati ih i uvijek težiti ispravljanju i ujednačavanju segmenata ili strana tijela.

Gianino BB

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *