Čarobna traka - Medical Flossing - GBB Concept - fizikalna terapija, rehabilitacija i masaža

Čarobna traka – Medical Flossing

Sigurno će mnogi od vas na sam spomen riječi flossing pomisliti na čišćenje zubi zubnim koncem. Još kada ispred dodamo riječ „medical“, sigurni ste da je riječ o čišćenju zubi. Razočarat ćemo vas ovoga puta jer medical flossing nema nikakve veze s čišćenjem niti sa zubima već s fizioterapijom.

Medical flossing je specifična fizioterapijska tehnika nastala 2015.g. a njezini tvorci su Andreas Ahlhorn i Ralf Blume, fizioterapeuti iz Njemačke. Sama godina nastanka govori vam o mladosti tehnike koja je u Hrvatsku stigla prošle godine te smo na drugom tečaju održanom u Zagrebu imali prilike tehniku naučiti od samog tvorca, Andreasa Ahlhorna.
Vjerujem da vam i dalje nije jasno o čemu se ovdje radi tako da ćemo u daljnjem tekstu detaljnije objasniti tehniku medical flossinga.

lukrecija 1

Medical flossing je fizioterapijska tehnika u kojoj se koristi traka od lateks gume koja djeluje na površinu kože visokom kohezijskom silom. Traka je debljine između 1 i 2 mm te dolazi u različitim bojama i širinama prilagođenim za određeni dio tijela koji ćemo tretirati, primjerice najuža traka koristi se za prste na šakama i stopalima, dok se najšira traka koristi za natkoljenicu.

Prva stvar kojom se moramo voditi ako planiramo koristiti medical flossing je ta djeluje na miofascijalni sustav, limfni sustav te vegetativni živčani sustav ljudi i ima pozitivan učinak na reparativne mehanizme u tijelu.
Glavni ciljevi primjene tehnike su: smanjenje boli i povećanje opsega pokreta.

Tehnika je indicirana kod bolova u zglobovima i mišićima, tendinitisa, trauma ligamenata, smanjene pokretljivosti pa tako i kod akutne ozljede skočnog zgloba.

Kao i kod svake tehnike tako i kod ove postoje kontraindikacije kod kojih se ona ne upotrebljava.
Pod apsolutne ubrajamo alergiju na lateks, maligne bolesti, trombozu, akutne septičke upale te dekompenzacijsko zatajenje srca, dok su relativne groznica, proširene vene, kronična upala, u slučaju trudnoće…

“Spužvu natopljenu prljavom vodom potrebno je stisnuti da se apsorbira svježa tekućina.”
Kada koristimo Medical Flossing trake, uočavamo tri osnovna učinka:

  1. učinak spužve,
  2. „kinetic resolve“
  3. potkožna iritacija 

Učinak spužve služi za optimizaciju neurovaskularnog sustava za opskrbu našeg tijela. Zbog izuzetno visoke kompresije vena, obrnuti protok krvi je u velikoj mjeri prekinut, ovisno o načinu aplikacije i do 100%. (slika 2)

lukrecija2

Međutim, tretman je vrlo kratkotrajan, kompresija se provodi svega nekoliko minuta, zbog čega pokazuje vrlo efektivan cirkulacijski učinak.
Tijelo nakon uklanjanja trake odgovara sa: hiperemijom (povećan protok krvi), priljevom “svježe” izvanstanične tekućine (flush), povećanjem protoka limfe (imuna reakcija).

Kinetic resolve opisuje mehanički učinak metode, uništenje crosslinkova u tkivu uz pomoć mobilizacije ispod aplicirane Medical Flossing trake. Zbog jake kohezije trake i kože pojavi se vakuum te se pod tim uvjetima pokretanjem (aktivno ili pasivno) dovodi do dinamičkog kretanja tkiva pod kožom u svim smjerovima I odvajanja slojeva tkiva jednih naspram drugima.
Druge manipulativne tehnike baš zbog učinka kinetic resolve mogu biti savršene u spoju s Medical Flossingom.

Potkožna iritacija je treći i ne tako manje važan učinak, dapače taj učinak je izrazito poseban. Kod mehanoreceptora, pri izobličavanju okolnog tkiva kompresijom i sami se receptori izobličuju, osjetilni receptori pretvaraju osjetne podražaje u električne impulse koji kao informacija putuju u mozak. Dakle, jakom kompresijom blokiramo nociceptore te naš živčani sustav dobije informaciju da je “sve u redu”, i tako preko “senzoričkog inputa” može pozitivno utjecati na “motorički output”. Time izbjegavamo zaštitne položaje koje tijelo zauzima kako bi izbjeglo bol te sprječavamo daljnje probleme u nastanku zbog tih mogućih kompenzacijskih zaštitnih položaja.

PRIMJENA Medical Flossinga
Kompresija, pokret i iritacija su tri komponente s kojima terapeut može individualno prilagoditi upotrebu Medical Flossinga ovisno o pacijentu i terapeutskom cilju. Tehniku kao takvu koristimo za tretiranje mišića, fascija i zglobova. Za tretiranje svakog tog segmenta koristi se drugačiji način aplikacije te kod nekih aplikacija pacijent sudjeluje aktivno, dok je kod nekih pasivan i terapeut je taj koji radi aktivno.

Upala mišića ili kako nam je svima poznato „muskulfiber“ jedna je od situacija u kojoj možemo upotrijebiti Medical Flossing.
Cirkularnim motanjem trake od distalnog prema proksimalnom sa semicirkularnim nategom (nateg nije isti kroz cijeli postupak aplikacije što znači ako nas boli list aplikaciju ćemo napraviti na potkoljenici no veći nateg će nam biti na samom listu dok ćemo s prednje strane potkoljenice upotrijebiti slabiji nateg) stvorit ćemo visoki tlak kompresije čime ćemo štetne i otpadne tvari izvući iz mišićnih stanica i endomizija u limfni sustav koji je zadužen za čišćenje našeg organizma.

Zbog jake kompresije tijelo dobiva signale da je na tom području potrebna veća opskrba krvlju. Nakon brzog uklanjanja trake tijelo automatski odgovara vazodilatacijom i hiperemijom te u mišić dolazi nalet svježe izvanstanične tekućine (FLUSH), mišićna stanica dobiva svjež i zdrav okoliš što joj omogućuje OPUŠTANJE.

lukrecija3

Kod akutnih ozljeda kao što su parcijalne rupture mišića ili distorzije skočnoga zgloba isto možemo koristiti Medical Flossing.
Zbog visokog pritiska oštećeno tkivo je komprimirano, smanjili smo mogućnost unutarnjeg krvarenja i isto tako zbog promjene tlaka počinje automatsko uklanjanje otpada te se tako sprječava ili smanjuje mogućnost upale i otekline.

Aplikacija kod otekline zgloba je specifična iz razloga jer u toj aplikaciji izvodimo cirkularni konstantni nateg ne veći od 50%, te postupak ponavljamo nakon 20-30 min ili sve dok oteklina ne nestane a između provodimo različite fizioterapijske postupke kao što su krio,TENS ,drenaža…
Baš kod ozljeda skočnog zgloba zgodno je držati jednu MF traku u zamrzivaču kako bi istovremeno dobili efekt kompresije i hlađenja.

Iz osobnog iskustva mogu potvrditi kako se Medical Flossing pokazao vrlo učinkovitim nakon teških treninga kao prevencija upale mišića te kao odličan alat kod rješavanja ozljeda skočnog zgloba i parcijalne rupture mišića.
Pošto nam je potrebna samo jedna traka smotana u svitak( zbog lakše aplikacije) Medical Flossing idealan je alat za fizioterapiju u sportu jer je praktičan, uvijek pri ruci i može se kombinirati s različitim drugim tehnikama kao što su kinesio taping, funkcionalni trening, manipulacija, mobilizacija…

Primjena Medical Flossinga

Kao jedini nedostatak naglasila bi nedovoljnu istraženost same tehnike, tj. nedostatak istraživanja koja se temelje na dokazima i konkretnim slučajevima. Ako i sami koristite Medical Flossing i imate neki slučaj u kojem ste uspješno riješili ozljedu i željeli biste ga podijeliti s nama, neku primjedbu, bilo kakvo pitanje ili ozljedu koju želite probati riješiti Medical Flossingom slobodno se javite na mail
lukrecija.55@hotmail.com

Autor: Lukrecija Čurek

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vaša košarica

Vaša košarica je prazna

Ukupno
kn0.00
Primjeni
0