Što je to cupping i zašto ga Michael Phelps koristi? - Masaža, fiozioterapija i rehabilitacija - GBB Concept Split i Zagreb

Što je to cupping i zašto ga Michael Phelps koristi?

Što je to cupping? Većina ljudi za to prvi put čuje ili ako su čuli, odnosno vidjeli stvorili su automatsku averziju prema tome zbog ekstravagantnog izgleda provođenja terapije i njenih tragova i povezuju to sa boli.
Da odmah riješimo glavnu predrasudu:

Cupping terapija NE BOLI!

Cupping pri aplikaciji stvara potisak jer se stvara vakuum i kasnije se osjeti olakšanje prilikom skidanja te ugodan zagrijavajući osjećaj tijekom terapije. Cupping je drevna kineska i egipatska metoda alternativne medicine, a prvi zapisi o cuppingu datiraju od 1550. godine prije Krista.
Čak je i Hipokrat „Otac medicine“ govorio o cuppingu i njegovim brojnim korisnim djelovanjima.

Oprema za provođenje
Od pribora trebamo samo staklene čaše u kojima putem plamena zapalimo kisik i zatim brzo stavljamo na tijelo i stvara se vakum zbog topline i nedostatka kisika. Ili modernija verzija sa plastičnim čašicama i pumpicom za usisavanje zraka koja je puno praktičnija jer nam omogućava reguliranje vakuuma ovisno o želji klijenta i nema opasnosti od opeklina.

Postupak provođenja

 

Čašice se mogu postaviti po cijelom tijelu, ali se najčešće primjenjuju na leđima zbog velike i ravne površine.
Prilikom terapije nije dozvoljeno pomicanje jer to utjeće na vakuum, na stabilnost pričvršćene čašice i čašice mogu otpasti. Broj čašica je najčešće 10-14, ali može se primjenjivati i u većem broju. Terapeut postavlja čašice na tijelo i usisava zrak iz njih stvarajući vakuum. Ostavlja ih 5-15 minuta. Tijekom postupka koža se zacrveni, širi u čašici. Nakon skidanja koža je crvena i ostaju kružni tragovi od čašica, nakon 1-2 sata crvenilo prelazi u tamno-plavu ili ljubičastu boju koja potpuno izblijedi za otprilike 7 dana.

Nakon što su tragovi izblijedili dozvoljeno je ponoviti postupak.

Djelovanje

 • Poboljšanje cirkulacije (krvi i limfe) – Ubrzava oporavak
  Krv dolazi u područje na koje smo aplicirali čašice, krvne žile se šire i omogućen je povećani dohodak „svježe“ krvi koja sadrži kisik i hranjive tvari te izmjena tvari sa stanicama, a odvođenje „stare“ krvi s ugljikovim dioksidom i raspadnutim produktima. Glavni benefit cupping!
 • Smanjenje bolnosti
  Jedan od glavnih razloga primjene terapije je smanjenje bolnosti, posebice kod kronične boli (duže od 2 mjeseca). Prednost je što se čašice mogu postaviti točno na bolno mjesto i tako ubrzati oporavak i smanjiti bolnost.
 • Detoksikacija
  Zbog širenja kože prilikom terapije šire se i kožne pore te se kroz njih izlučuju  toksini iz organizma, a koža postaje elastična i sjajna. Potiče se djelovanje žlijezda lojnica i znojnica.
 • Uklanjanje povišene temperature
  Jedna od ugodnijih senzacija tijekom terapije je ugodan zagrijavajući osjećaj na području aplikacije, na taj način se tijelo rješava viška temperature i zato se i primjenjuje i kod prehlada i „običnih“ bolesti.
 • Cijeljenje oštećenja na koži
  Cijeljenje ožiljaka, strija i gubitak masnih naslaga celulita

Terapija kod sportskih ozljeda i regeneracija tkiva

Višestruki svjetski prvak i rekorder Michael Phelps jedan je od najpopularnijih korisnika cuppinga, koristi ga već dugi niz godina, a na zadnjim Olimpijskim igrama su i neki drugi sportaši odlučili slijediti njegov primjer. Cupping je odlična terapija za mišiće, njihovu regeneraciju i utječe na performanse.Primjenjiv je za sportaše i sve ostale u svrhu poboljšanja i očuvanja zdravlja.

Kontraindikacije(stanja kod kojih cupping nije preporučljiv)

 1. Oštećenja kože (rane)
 2. Poremećaji krvnih žila ili cirkulacije
 3. Poremećaji krvarenja

Pogledajte video o CUPPINGU.

-Gianino BB

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *