Edukacijom do uspjeha - GBB Concept - fizikalna terapija, rehabilitacija i masaža
NKT tretmani

Edukacijom do uspjeha

U ovom članku ispričati ću Vam svoje iskustvo prisustvovanja na prvim tečajevima s kojima sam započeo novu etapu edukacije na području struke.

Ispričat ću Vam detaljnije o samim tehnikama, konceptu, teorijskim i praktičnim okvirima te općenitom mišljenju o takvom obliku edukacije.
Sjećam se kad sam tek krenuo sa strukom odnosno iskustva na svojoj prvoj ljetnoj praksi pri čemu sam s jednim starijim gospodinom radio svaki dan dva tjedna te mi se po završetku terapije došao zahvaliti na pomoći, trudu i angažmanu.

U tom trenu sam se osjećao stvarno ponosno i plemenito što je razlog koji nas je svih privukao u ovu struku.
Tako da vjerujem da je razmjena znanja između kolega nešto uzajamno, korisno te plemenito kao što je i sama struka kojoj je cilj i svrha pomaganje drugima, bilo da se radi o pacijentima ili kolegama.

1. Tečaj – Anatomy Trains in structure and function

Anatomy Trains nije niz tehnika ili način rada, to je prije svega jedan koncept koji proširuje naše teorijsko i praktično znanje te nužno ne zamjenjuje već nadopunjuje način rada.
Bazira se na radu na fascijama, a fascije su vezivna tkiva koja obavijaju mišiće, organe i sve u našem tijelu te su prisutne na svim razinama sustava. Sastoji se od trodimenzionalnog mekog kolagena te mreže fascije imaju razne oblike i gustoće.
Glavne funkcije fascija su:
• održavanje međuodnosa drugih struktura (mišići, tetive, ligamenti i organi), prijenos opterećenja,
• stimulacija receptora kroz pokret ili nemogućnost pokreta,
• pružaju elastičnosti koja olakšava pokret i omogućuje uštedu energije,
• održavanje integriteta

39486F84-0D88-4392-9E89-C1ACABAEFF9A 1E2EE306-7BAB-473A-B87F-4C2EDD987E09AE3BFF95-25C9-4C68-9386-131D226E411D
Na fascije gledamo kao linije koje se pružaju našim tijelom pri čemu s obzirom na liniju i mišiće koje obuhvaćaju postoji međudjelovanje istih.

Čak se smatra da ne postoji klasična podjela mišića kako nam je svima poznato nego da smo to uveli radi lakšeg razumijevanja jer se na disekciji može vidjeti povezanost mišića te je jako teško odrediti gdje zapravo mišić započinje, a gdje završava. Neki dijelovi izgledaju kao da je kost samo umetnuta u mišić pa zato dolazi do prekida mišićnog tkiva, ali fascijalne linije se nastavljaju.

Fascijalne linije

B2C76A55-3AF2-4DE4-A89C-8E5BF66338B3 B640A16D-7B10-416A-A419-F67F3E8FE7B8 3C06E2C1-F6C1-4797-B6E9-CFE1B2988AB8

Često se fokusiramo na problem samo na jednom području odnosno liniji, a problem se često reflektira u cik-cak obrascu kroz dvije linije.

Kroz tečaj Anatomy Trainsa provodi se inicijalna procjena BodyReading kroz koju se dobiva kvalitetan uvid u stanje i odnos između linija te je vodič za ostatak tretmana odnosno terapije jer nam sugerira s obzirom na posturu koje su linije skraćene (locked short), a koje izduljene (locked long).

Tretman opuštanja fascije u odnosu na masažu je dosta blaži i ugodniji, pritisak se bazira više površinski odnosno na područje između kože i mišića te se provodi u sporijem intenzitetu i kroz 3 do 4 ponavljanja na jednom području, a rezultati su vrlo brzo vidljivi odnosno u 60 sekundi uspijemo značajno opustiti “mišić”.
Velika prednost ovog tečaja mi je bila to što je instruktor prije provođenja Anatomy Trainsa radio primarno masaže, a trenutno glavno područje rada su mu procjena i bodywork što se odlično uklapa u moju radnu domenu.

Vrlo brzo sam krenuo implementirati teorijska i praktična znanja s tečaja te je feedback klijenata odličan. Došli smo do faze kada su tretmani vrlo visoke efikasnosti, a bol je podnošljiva ili čak ugodna, a tu smo nažalost prije pristajali na kompromis.

Trajanje tečaja je 3 dana, a cijena je 3600 kn rana prijava, redovna prijava 4400 kn.
Ovo je bio osnovni modul, ima jako puno modula I kompletno usavršavanje tehnika i koncepta je vrlo kompleksno i skupo, ali idemo korak po korak.

Cijeli prikaz možete vidjeti na slici.

B1CCB641-579D-408C-8EC6-8D9F0E451C5C

2. Tečaj NKT- Neuro kinetic therapy

Za drugi tečaj sam odabrao nkt jer me privukao svojim konceptom, a na tečaju sam se uvjerio da je ovo bio vrhunski izbor te da se nastavlja na teorijski dio Anatomy Trainsa.

5C05CF67-1671-4CE7-9B15-1165A7E976CC

NKT se temelji na konceptu motorne kontrole i neurobiomehanike te putem tog koncepta razotkrivamo uzroke pogrešnih obrazaca u motornom kontrolnom centru. Odnosno otkrivamo na koje sve načine tijelo kompenzira aktivaciju određenih mišića, a ta kompenzacija je uzrok problema. Sigurno se pitate zašto tijelo reagira tako autoimuno odnosno zašto radi nešto čime sebi šteti.

Uzmimo jedan jednostavan primjer – uganuće gležnja.
Uganuli ste gležanj prilikom čega vam je bolno hodati na klasičan način pa tijelo pronalazi način da poštedi vaš gležanj kako bi vas sačuvalo od boli i dodatne ozljede te hodate na jedan novi drugačiji način. Vaš gležanj je zacijelio kroz nekih tjedan, dva ili tri te vas više ne boli, ali obrazac pokreta ostaje kao da vas boli. Taj obrazac pokreta nije prirodan i dugoročno će vam uzrokovati razne probleme s kukom, donjim i gornjim dijelom leđa.

E tu nastupa NKT putem kojeg dolazimo do UZROKA PROBLEMA i otklanjamo ga, ne tretirajući simptom, jer će se simptom stalno vraćati zbog uzroka kojeg je neophodno riješiti.

Jer ako nakon zacijeljenog gležnja mi šetamo kao da je on i dalje ozlijeđen vrlo brzo će se takav način hoda negativno reflektirati na naša koljena, kukove te donji i gornji dio leđa, a najveći problem je što ćete vi i većina terapeuta rješenje problema tražiti u tretmanima leđa koja su samo kolateralna žrtva te je potrebno otkloniti uzrok, a ne simptom.

Glavni dio rada se temelji na tome da palpacijom pronađemo 2 mišića koja su u hipertonusa te kroz NKT protokol utvrdimo kakva je izvedba, radi li se kompenzacija i u konačnici koji je mišić facilitiran- radi previše, a koji je inhibirani- radi premalo te ih uskladimo i prvog opustimo, a drugog aktiviramo.

U NKT-u koristimo varijaciju MMT-a (manualni mišićni test), ali zapravo ne testiramo jakost mišića, već konekciju između mozga i mišića zbog čega se kod pružanja otpora koristi vrlo blagi otpor.

Ovaj tečaj mi je bio odličan i puno stvari je bilo jako, jako šokantno i iznenađujuće, ali neopisivo djelotvorno.

Posebno mi se sviđa što je vrlo praktičan pa ga je i lakše pratiti, ali samim time zahtijeva puno više vježbe za usavršavanje.

David Weinstock osnivač NKT-a.

2E0F010C-E57B-4B4D-81EB-03BDB2A43905

Trajanje 2 dana, cijena za ranu prijavu 650$, redovna prijava 750$.

Svakako sam se kroz ova dva tečaja uvjerio da je neophodno ulagati u sebe odnosno znanje jer su nam nažalost fakulteti trenutno zastarijeli u odnosu na sve raspoloživo u struci koje je znatno efikasnije i suvremenije zbog čega su tečajevi realan put do ostvarena uspjeha u struci i bolje kvalitete života.

Jer i poznati svjetski investitor kaže:

The more you learn, the more you earn. – Warren Buffet

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vaša košarica

Vaša košarica je prazna

Ukupno
kn0.00
Primjeni
0