Hernija diska - što smijem raditi? - GBB Concept - fizikalna terapija, rehabilitacija i masaža
Fizikalna terapija Split Zagreb - Hernija diska - GBB Concept

Hernija diska – što smijem raditi?

Hernija diska najčešće se javlja u lumbalnom i cervikalnom dijelu kralježnice kada diskus, koji se nalazi između dva kralješka, bude potisnut prema živcu. Javljaju se jaku bolovi, trnci te slabost zahvaćene ruke i/ili noge.

 

Osobe koje pate od hernije diska smiju trčati, dizati utege i baviti se sportom, a potrebno je individualno dozirati opterećenje. Preveliko bavljenje sportskom aktivnošću može dovesti do pogoršanja stanja, jednako kao i izbjegavanje aktivnosti. Balans je ključan!

Hernija diska može biti akutna i kronična, a terapija mora biti prilagođena stanju pojedinca.

AKUTNA HERNIJA DISKA

Akutnu herniju karakterizira oštećenje diska i pritisak na korijen živca koji potom uzrokuje jaku bol u vratu ili leđima te, ponekad, ograničenje pokreta. U potonjem slučaju provode se procedure fizikalne terapije kao što su terapijski ultrazvuk, laser i elektroterapija kojima smanjujemo bol i upalu te ubrzavamo oporavak. Provodi se i kineziterapija koja mora biti dozirana i do granice boli.

KRONIČNA HERNIJA DISKA

S druge strane, kroničnu herniju diska karakterizira konstantna bol, u vratu i/ili leđima, kroz više mjeseci. Uz bolnost, karakteristični su i trnci u rukama ili nogama te slabost mišića nogu ili ruku. Kod kroničnog stanja također provodimo procedure fizikalne terapije, ali naglasak stavljamo na kineziterapiju kako bi tijelo doveli u stanje spremnosti na svakodnevne aktivnosti, a samim time i spriječili ili umanjili pojavu boli.

Što kada na nalazu piše hernija diska L4/L5, L5/S1?

Ovisno o stupnju ozljede, može biti buldging, protruzija ili prolaps/ekstruzija. Zahvaća slabinski/lumbalne kralješke. Nakon dijagnostike, provodi se fizikalna terapija koja kombinira različite manualne tehnike, aparaturu i kineziterapiju, a sve sa ciljem rješavanja uzorka nastanka hernije. Uz pravilnu rehabilitaciju kroz 2-3 mjeseca hernija diska može biti stvar prošlosti, a uz nepravilan pristup može vas mučiti do kraja života.

 

Riješite se hernije diska jer imati zdrava leđa #NijeLuksuz

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vaša košarica

Vaša košarica je prazna

Ukupno
kn0.00
Primjeni
0