Imate li problema sa ortoreksijom? - GBB Concept - fizikalna terapija, rehabilitacija i masaža

Imate li problema sa ortoreksijom?

Do sada sam u svim člancima naglašavao kako se većina ljudi hrani pogrešno u vidu nepoštivanja osnovnih principa pravilne prehrane, ravnoteže, umjerenosti i raznolikosti. Također sam istaknuo kako takvim načinom prehrane unose previše „praznih kalorija“ , u prijevodu unose hranu bogatu kalorijama koji nisu dobri izvori vitamina i mineralnih tvari i vlakana što u konačnici rezultira nepoželjnim posljedicama, logično prvenstveno za fiziološko zdravlje. Složit ćete se to je „mainstream“, prožvakana tema o kojoj slušate svaki dan, stoga ću u ovom članku pisati o drugoj suprotnosti, opsesiji zdravom prehranom ili ortoreksiji.

Definicija ortoreksije

Joyful woman with fresh produce

Postoje mnogobrojne definicije ortoreksije, a ja ću više njih probati sažeti u jednu pa ću ortoreksiju definirati kao moderni poremećaj u prehrani kojeg karakterizira pretjerana, možemo reći i patološka okupiranost zdravom prehranom i konzumacijom tzv. „clean food“ pri čemu su osobe uvjerene kako na taj način promiču zdrav život.

Osobe često sputavaju same sebe određujući pri tom specifična prehrambena pravila i obrasce koja ograničavaju ili nerijetko potpuno izbacuju pojedinu hranu iz prehrane jer je smatraju „nezdravom“ iako to u najvećem broju slučajeva nije opravdano.

Uzmimo za primjer osobu koja je odlučila potpuno izbaciti sve namirnice koje sadrže gluten ili laktozu,a pri tom vodi mnogo računa da skoro sve namirnice budu organske, cjelovite ili sl., iako nema celijakiju, niti alergiju na gluten te nije laktoza intolerantna. Takvo prehrambeno ponašanje bi se moglo ubaciti pod ortoreksiju.

Zašto osobe postaju ortoreksične ?

Razlozi su vrlo vjerojatno dominantno psihološke prirode i nema isključivog uzroka koji je glavni „trigger“ prema tome. Štoviše ortoreksija se može dijagnosticirati i kod mladih i starih, muškaraca i žena, kod sportaša… kao da takve osobe nisu pretjerano sretne u životu i pronalaze nove životne ciljeve i izazove koji će im zaokupirati svakodnevnicu, a moram spomenuti i one koji su karakterom perfekcionisti jer i oni vrlo lako upadnu u zamku ortoreksije.

Naime osobe koje se hrane „čisto“ se osjećaju moralno superiorno, povećavaju vlastito samopoštovanje i imaju osjećaj kontrole nad vlastitim tijelom i zdravljem.

Postoje i oni koji imaju krivu percepciju o zdravoj prehrani pa nastojanjem da njihova prehrana bude perfektna ostvaruju kontraefekt, pretjeruju u određenim namirnicama, skupini namirnica, podrijetlu namirnica ili jednostavno pretjeruju u izbjegavanju hrane koja sadrži mnogo soli, šećera, zasićenih masti, aditiva i sl. jer su u strahu od nje.

Ne treba zanemariti niti utjecaj okoline i medija, koji svijet gledaju crno – bijelim te traže senzacionalizme pa tako i u prehrani traže instant i egzotična rješenja indirektno pri tom promovirajući kojekakve dijete koje limitiraju ogroman broj namirnica, izazivaju nepotrebna ograničenja i stres kod ljudi, a pri tom su najčešće vrlo nezdrave pa čak i opasne po zdravlje.

Posljedice ortoreksije

 

Ortoreksija je osobito prijetnja kod specifičnih skupina kao što su trudnice, djeca, starije osobi, sportaši koji ograničavanjem, a pri tom vrlo lako moguće i nutritivnim osiromašivanjem vlastite prehrane mogu izazvati nepoželjne fiziološke posljedice, bolesti.

Socijalna izoliranost je sljedeći problem koji nastupa kod ortoreksičnih osoba, naime većina društva nema prehrambeno ponašanje slično njima pa pri tom ortoreksična osoba svojom ekstremnošću i strogim prehrambenim pravilima može uzrokovati da se društvo udalji od nje ili ona sama može smatrati društvo neprihvatljivim. Primjer bi bio ne odlazak na društvene događaje gdje postoji opasnost da će se pojesti nešto „nezdravo“ kao što je konzumacija pizze na rođendanima. Ortoreksično ponašanje stoga može narušiti međuljudske odnose kao što su prijateljstva, veze, brakovi…

Ortoreksičari troše previše energije i vremena misleći o hrani, o tome što će jesti, kakva je ta hrana, je li ta hrana prihvatljiva i sl. Također vrlo često se kupuje isključivo ekološka, organska, cjelovita hrana iz posebnih trgovina što je poprilično ne samo vremenski i fizički zahtijevno već naglašavam i financijski. Takva hrana je dvaput ili triput skuplja od konvencionalne, iako je nutritivno podjednaka, ali osjećaj ugode i kontrole kakva ta hrana izaziva kod takvih osjećaja je jači od racionalnog razmišljanja.

Koje je rješenje ?

Naš je organizam fiziološki i enzimatski građen za konzumaciju raznovrsnih namirnica, stoga iz prehrane ne treba izbaciti niti jednu namirnicu osim ako ne postoji neka kronična ili metabolička bolest koja zahtijeva specifičnu prehranu kao što je slučaj koddijabetesa ili bubrežne insuficijencije.

Za sve one koji su ortoreksični ili su na putu da to postanu, počnite razmišljati racionalno, hranite se zdravo, ali umjereno u tome bez prevelikog opterećenja, ograničenja ili pretjerivanja jer ćete time uštediti živce, vrijeme, novac, a energiju ćete moći uložiti u ostale sastavnice života kao što su prijateljstvo, ljubav, posao, obitelj, tjelesna aktivnost…

Roko Marović
Za savjete i pitanja o prehrani kontaktirati na : rokomarovic7@gmail.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vaša košarica

Vaša košarica je prazna

Ukupno
kn0.00
Primjeni
0