Kako Vas posturalne kompenzacije ugrožavaju i ograničavaju - Masaža, fiozioterapija i rehabilitacija - GBB Concept Split i Zagreb

Kako Vas posturalne kompenzacije ugrožavaju i ograničavaju

UVOD

Prvi vam put pišem na ovom portalu, stoga ću odmah krenuti jako, s brutalnom temom! Također bih i u ovom kratkom uvodu izrazio svoje zadovoljstvo i zahvalnost što mogu biti dijelom jednog mladog, ambicioznog i stručnog tima! Nakon ovog blagog ulizivanja, krenut ćemo s današnjom temom, a to su kompenzatorni (ili kompenzacijski/kompenzacioni, kako vam je draže) mehanizmi lokomotornog sustava čovjeka.

RAZRADA

Unutar pokreta koje radi ljudsko tijelo, različiti oblici kompenzacije i disfunkcije koje se s njima javljaju drastično ograničavaju performanse pojedinca te značajno povećavaju rizik od budućih ozljeda. Stoga ako sportaši, pogotovo oni vrhunski, a osobito njihovi treneri i fizioterapeuti imaju mogućnost spoznati određene poremećaje i na vrijeme ih korigirati te restaurirati biomehanički integritet samog pokreta, imaju mogućnost svoji sportašima omogućiti daljnji kvalitetan razvoj motoričkih sposobnosti i znanja.

No što zapravo jest ta riječ koja zvuči komplicirano, „kompenzacija“?

Ništa drugo nego odrađivati određenu radnju te izvoditi određene pokrete onako kako nama paše.
Primjerice netko tko ne može napraviti pravilan čučanj s težištem na petama (ne u potpunosti), koljena ne prelaze prste, stražnjica gurnuta natrag i leđa ravno, već ta određena osoba podiže teret s podloge upravo suprotno.

Težište je na prstima, kukovi se guraju prema naprijed, leđa se lome te osoba tako podigne svoj teret.

 

Pitate se vjerojatno, zašto to radi?
Zato što joj je tako najlakše i zato što tako smatra da najefikasnije diže teret, a vjerojatno ima lošu posturu cijelog tijela, probleme u gležnju, koljenima i kukovima koji mogu biti brojni i kako je osoba određeni pokret naučila, tako to i ostane ako se ne odluči na to utjecati.
Pokret se izvodi danima, mjesecima, godinama i naposljetku postane automatizam, i to naravno, negativan oblik automatizma koji naravno ne želimo.

Ovim banalnim i jednostavnim primjerom sam vas htio usmjeriti u kojemu će pravcu cijeli ovaj tekst ići, no naravno tema je puno dublja od toga. Stoga idemo korak po korak.
Obrasci kompenzacije u ljudskom pokretu javljaju se zbog puno razloga. Od ozljeda do svakodnevnih aktivnosti, ljudsko se tijelo konstantno ponovno oblikuje i redizajnira. Sve što radimo u svakodnevnom životu nas iz dana u dan mijenja, stoga da ne kompliciramo, možemo reći da ljudski pokret iznova i iznova oblikuje ljudsko tijelo.

Najviše alarmirajuća činjenica u ovoj vezi pokreta i tijela, tj. neuromuskularne veze jest ta da se ljudsko tijelo može krivo oblikovati, u smislu da će smanjiti pojedinčeve sposobnosti zbog neadekvatnog izvođenja pokreta te dijelovi tijela neće funkcionirati onako kako bi trebali stoga možemo reći da loši obrasci pokreta mogu imati negativan utjecaj na evoluciju čovjeka.

ŽIVOT MODERNOG, SUVREMENOG ČOVJEKA

Puno je već tekstova na ovu temu napisanu stoga ovdje neću cjepidlačiti. Moderni, odnosno sjedilački način života uvelike utječe na čovjekov pravilan razvoj te samim time onemogućuje učenje i usavršavanje novih pokreta u svakodnevnim aktivnostima, što znači da se zbog ovog načina života ljudi sve više kreću loše, tj. ne onako kako je to zamišljeno u idealnim obrascima pokreta.
Ne potiče se održavanje pravilnog izvođenja istog te mišići i zglobovi pronalaze svoje načine kako se adaptirati te tu dolazi do velikih problema.

KOMPENZACIJA

Kompenzaciju smo definirali pa se opet tu ne bih previše zadržavao, samo bih dodao kako je to pokušaj tijela da nadomjesti nedostatak u nekom pokretu tako da „dodaje“ novi pokret u igru. Da ne gledate zbunjeno, kompenzacija je zapravo uključivanje novih motoričkih jedinica koje bi trebale izvoditi pokret. Da vam malo zakompliciram i ispadnem pametan, izreći ću sljedeću rečenicu:

„Essentially, a compensation pattern is an alternate neuromuscular strategy that the body employs when the naturally prescribed neuromuscular strategy is no longer a viable option to use in the creation of a given movement.“

U prijevodu: „U suštini, kompenzacija je alternativna neuromuskularna strategija koju tijelo integrira kada se prirodno propisana neuromuskularna strategija više ne može koristiti u kreaciji zadanih pokreta.“

Hod na ozlijeđenoj nozi nakon distorzije gležnja je klasičan primjer kompenzacije. Tijelo jednostavno prirodno traži način kako bi prilagodilo hod, a da gležanj trpi što manju bol. Problem nastaje ako kompenzaciju automatiziramo i integriramo u svakodnevni hod, čak i nakon potpunog zacjeljenja gležnja.

 

SUPTILNE PROMJENE

Mnogi obrasci kompenzacije su na prvu teško primjetljivi te se nažalost s vremenom pretvore u jako vidljiv tjelesni nedostatak. Takav domino efekt je jako štetan te narušava biomehaniku i kvalitetu kretanja u pojedinca, stoga valja na vrijeme spoznati potencijalni problem i adekvatno ga riješiti!

Dobar primjer tog „domino efekta“ uočava se kod osoba koje veliku većinu svoga vremena provode stojeći na ravnim i tvrdim površinama kao npr. tvrdi podovi u prodavaonicama.
U ovakvom okruženju, ta tvrda podloga „ne nudi“ versatilnost kakvu nude primjerice trava ili pijesak u smislu kretanja.

Posljedično tome, tibialis posterior (stražnji goljenični mišić) s vremenom postaje preopterećen dok pokušava održavati potporni luk kod osobe koja se konstantno kreće po tvrdim površinama. Taj isti tibialis posterior s vremenom slabi zbog kontinuiranog opterećenja, odnosno stresa koji se na njega stavlja.

Posljedično tome, stopalo se dovodi u pretjeranu pronaciju (zbog čega se svod stopala spušta), što je rezultat sekvencionalne kretne disfunkcije uzrokovane slabošću tibialis posteriora.

DOMINO DAY…

Spomenuli smo urušavanje svoda stopala, stoga idemo dalje. Iduća domina u ovom lancu koja će se srušiti jest adukcija tibije, odnosno pomicanje te kosti prema unutra što uzrokuje ekscentričnu kontrakciju peronealne muskulature i biceps femorisa kao kompenzacijsku strategiju stabilizacije koljenog zgloba. Da skratimo, cijelo je naše tijelo povezano te ako u jednom području dođe do neke disfunkcije, može se očekivati translaciju te deformacije na druge dijelove tijela.

VAŽNO ZA PREPOZNATI

Kao što sam i naveo u početku teksta, imati znanje, moć, percepciju (nazovite to kako želite) da se uoči neki obrazac kompenzacije ili disfunkcije pokreta daje individualcu, bio on rekreativac ili profesionalan sportaš, priliku da se korigira i na vrijeme ispravi svoj pokret i održi biomehaničku ispravnost istog. S druge strane, ako se takav slučaj ne prepozna i ne tretira, znatno se povećava rizik od ozljede i nemogućnost dostizanja maksimalnih mogućnosti pojedinca.

DA ZAKLJUČIMO…

Za opraštanje od mene i mojega pametovanja za sada, navesti ću vam još par primjera kompenzacije u lokomotornom sustavu čovjeka te kako do njih dolazi.

1. POSTERIOR PELVIC TILT (NO-BUTT POSTURE)

Stražnji nagib zdjelice čest je oblik kompenzacije u čovjeka, no kako do njega dolazi?
Prvo da kažemo uopće što je taj zloglasni PPT zbog kojega izgleda kao da pojedinac nema stražnjicu. To znači da je prednja strana zdjelice zarotirana prema natrag i gore, što dovodi do pretjerane ekstenzije u lumbalnoj kralježnici (moguće i u torakalnom i cervikalnom dijelu) te je dosta važno ovom problemu se kvalitetno adresirati i na vrijeme ga riješiti. Uobičajeni uzroci su pretjerana aktivnost određenih mišićnih skupina poput pregibača trupa, glutealne muskulature i stražnje strane natkoljenice, koja ima tendenciju povući zdjelicu u smjeru svojega djelovanja.

Kako ćemo riješiti ovaj problem?

Valja krenuti s opuštanjem i istezanjem skupina mišića koje su skraćene.
Nakon toga treba krenuti s aktivnim jačanjem muskulature leđa, poglavito lumbalnog dijela i pregibača kuka.

 

2. EKSCESIVNA KIFOZA U TORAKALNOM DIJELU KRALJEŽNICE

Svi smo vjerojatno do sada vidjeli nekoga tko se blago ili jako drži kao Kvazimodo.
Popularno zvano kao „hunchback“, pretjerana kifoza u torakalnom dijelu kralježnice danas je dosta čest problem koji najviše zahvaća ljude koji rade poslove gdje puno sjede, i to naravno sjede pogrbljeni.

Prsni mišići postanu prenapeti, povlače ramena prema naprijed i dolje, te s vremenom to lijepo slovo „S“ koje vidimo u torakalnom dijelu kralježnice postane jako naglašeno slovo „S“.
Ovaj ćemo problem riješiti u početku statičkim istezanjem pectoralis minora i majora. Nakon toga ćemo tražiti da vratimo opseg pokreta u torakalnoj kralježnici vršeći razne vježbe rotacije u tom dijelu, odnosno istezanja.

Nakon toga možemo krenuti s dinamičkim istezanjem, jačanjem vanjskih rotatora, te srednjeg i donjeg dijela trapeza. Sve se svodi na puno povlačenja, što se i odnosi na sve vas koji puno „benčate“, a malo veslate! 😉

ZAHVALA NA ČITANJU

Nadam se da sam vam u ovom članku objasnio sve ono što vas je zanimalo u vezi toga kako funkcionira ljudsko tijelo kada se krenu pojavljivati kompenzacijski mehanizmi.
Puno ih je, nemoguće za sažeti u jedan kraći i zanimljiv tekst, stoga ću, ako će biti interesa, ubuduće se dotaknuti i drugih oblika kompenzacija koji nas zahvaćaju!

Do sljedećeg puta vam želim lijep pozdrav!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *