Kinesio tape - modni trend ili efikasna terapijska metoda - Masaža, fiozioterapija i rehabilitacija - GBB Concept Split i Zagreb

Kinesio tape – modni trend ili efikasna terapijska metoda

Kinesio (pokret) i tape (traka), doslovno prevedeno traka koja nam omogućava pokret.
Zadnjih godina je doživjela ogromnu ekspanziju u interesu i postala je neizostavni dio sportske rehabilitacije, prevencije i stalni gost na sportskim natjecanjima neovisno o kojem se sportu radi. Prvi su je počeli nositi japanski odbojkaši, a svijetom se proširila nakon Olimpijskih igara 2004. u Grčkoj.
Razlog zašto su prvi bili Japanci je Kenzo Kase, japanski fizioterapeut koji je izumio 1970-ih godina. 25 godina se proučavalo njeno djelovanje i unaprjeđivalo da bi došli do ovakve rehabilitacijske metode kakva je danas.
Kinesiotape ubrzava i poboljšava proces izlječenja, a koristi se i u preventivne svrhe.
Traka podupire i stabilizira mišiće i zglobove, a ne narušava prirodne kretnje, odnosno i dalje omogućava nesmetanu izvedbu pokreta u punom opsegu.
Prednost je što je namijenjena svima, bez obzira na dob i korisna je u velikom broju stanja.

Djelovanje kinesio tapea se zasniva na aktiviranju neuroloških i cirkulatornih sustava, traka se postavlja duž mišića i zbog potpunog kontakta s kožom aktivira mehanoreceptore u koži koji šalju signale leđnoj moždini koja smanjuje bolnost, a zbog smjera postavljanja potiče tok krvi i limfe čime se smanjuje edem(nakupljanje međustanične tekućine).
Djelovanja kinesio tape-a
-Prilikom ozljede dolazi do upalnog procesa i širenja struktura u zahvaćenom području što smanjuje prostor između mišića i kože, te ometa protok međustanične tekućine (limfe) i uzrokuje zastoj odnosno nakupljanja limfe koja vrši kompresija na mišić i stvara bol i ograničenje pokreta.
Postavljanjem kinesio tapea dolazi do zatezanja kože i povećanja prostora između mišića i kože. To dovodi do olakšanog protoka limfe i smanjenja kompresije na mišić, odnosno bezbolnog pokreta u punom opsegu.

 

-Poboljšanje cirkulacije krvi i limfe kao kod elastičnog zavoja, ali elastični zavoj pruža stabilizaciju i ograničava pokret, dok tape dopušta pokret.

-Redukcija boli zbog stalnog kontakta s kožom i aktiviranja mehanoreceptora i posljedično smanjenje boli i aktivacija proprioceptora što rezultira boljim osjetom pokreta.

-Podupiranje funkcije zgloba tako što se koristi kod povišenog ili sniženog tonusa mišića i korigiranje asimetrije što rezultira normalizacijom tonusa mišića u području zgloba i povećanom stabilnosti.

Karakteristike kinesio tape-a:
• 100% pamuk i ne sadrži lateks
• Velika sposobnost rastezljivosti
• Dozvoljava disanje kože
• Ljepilo je akrilno i traka drži do 10 dana
• Vodootporna je
• Djeluje konstantnom drenažom 24 sata dnevno
• Ne sadrži farmakološka ni kemijska sredstva
• Većinom se koriste plava, roza, crna i bež boja, ali djelovanje traka je danas bez ikakvih razlika

Važno je napomenuti da je kinesio tape vrlo sličan koži i zato tako dobro prijanja i prilagođava se, te je lagan za nošenje i nema iritacije kože, niti ograničenja pokreta.

Postavljanje kinesio tape-a
Prilikom postavljanja ako smo utvrdili razlog određujemo oblik trake koji može biti I, X, Y ili mrežasta metoda. Važno je odrediti i smjer pružanja.
Ako je područje na koje ćemo lijepiti prekriveno dlakama bolje je dlake obrijati radi boljeg prianjanja i dužeg trajanja tapea.
Stavimo segment u pravilan položaj i zalijepimo jedan kraj, zatim mišić dovedemo u položaj maksimalnog istezanja bez prisutne boli.
Rastegnemo tape i apliciramo ga skoro do kraja , početni i završni dio tapea ne rastežemo nego samo lagano zalijepimo. Nakon lijepljenja dobro provjerimo jeli prianja uz kožu, važno je da se formiraju kožni nabori prilikom povratka u početni položaj. Kožni nabori se pri pokretanju šire i skupljaju tako da je stimulacija mehanoreceptora ovisna o pokretu. Tape zagrijemo prelazeći dlanom preko njega da bi toplina aktivirala adhezivna svojstva ljepila.

Indikacije za primjenu:
• Mišićna bol
• Rehabilitacija sportaša
• Bol u leđima (lumbalni i vratni dio)
• Bolni i nestabilni zglobovi
• Ukočenost zbog nepravilnog sjedenja ili spavanja
• Problemi sa stopalima

Kontraindikacije za primjenu:
• otvorene rane
• nezacijeljeni ožiljci
• neurodermitisi i psorijaza
• genitalne zone u prva 3 mjeseca trudnoće

Kinesio tape je sve primjenjenija metoda u sportu, ali i van njega i sve veći broj ljudi uživa blagodati ove terapijske metode, ali najveći naglasak je na pravilnoj aplikaciji i o tome ovisi djelovanje cijele metode, zato se ne savjetuje samostalno eksperimentiranje.
Učinci ove metode mogu varirati i nisu nužno isti kod svakoga, ali njena terapijska vrijednost je više puta dokazana.
Tečajevi za kinesio tape se provode u više od 30 zemalja svijeta, a trenutna cijena je oko 2.500 kn ovisno o tome tko organizira tečaj.

-Gianino BB

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *