Kolika je zapravo moć naših misli? - Masaža, fiozioterapija i rehabilitacija - GBB Concept Split i Zagreb

Kolika je zapravo moć naših misli?

Jeste li ikada razmišljali o „onom dobrom osjećaju“ nakon tjelovježbe koji je većini jako dobro poznat?

A jeste li ikada gledali na taj osjećaj kao na nešto što ste sami postigli vlastitim djelovanjem?

Brojni od vas su se već uvjerili u pozitivno djelovanje tjelovježbe na raspoloženje i cjelokupno zdravlje, no koliko vas je zaista svjesno vlastite moći da utječete na to kako ćete se osjećati?

Točnije, jeste li ikada razmišljali o tome kako su naše misli, aktivnosti, osjećaji i fiziologija zapravo povezani?

 

Zamislite da ste auto i da prednja dva kotača predstavljaju vaše misli i aktivnosti koje svakodnevno obavljate, a zadnja dva kotača vaše osjećaje i fiziologiju tijela. Smjer kretanja auta određujemo usmjeravanjem prednja dva kotača čije kretanje zatim prate zadnji kotači, što znači, u ovom slučaju, da svojim mislima i aktivnošću pokrećemo osjećaje i fiziologiju tijela u određenom smjeru.

Naime, misli i aktivnosti su nešto na što možemo izravno utjecati. Na to kako se osjećamo i na zbivanja u našem tijelu ne možemo utjecati izravno, no možemo neizravno, ovisno o tome što mislimo i što radimo. Dakle, djelovanje i mišljenje biramo, a osjećaji i fiziologija ih prate.

Mnoštvo je primjera na koje možemo naići u svakodnevnom životu, a koji svakodnevno potvrđuju međuovisnost svega onoga što jesmo. Jedan od takvih primjera koji odražava međudjelovanje naših misli, aktivnosti, osjećaja i fiziologije možemo pronaći u kontekstu sporta. S obzirom da je u sportu, veza između tijela i uma poprilično izražena, uzet ćemo za primjer psihološku pripremu sportaša.

 

 

 

Psihološka priprema sportaša – Mentalni trening

Poznato je da brojni sportaši, osim svojih fizičkih treninga i priprema imaju i mentalne treninge u okviru psihološke pripreme jer su osvijestili da su njihove misli i ponašanje jedino što mogu kontrolirati prilikom sportskog natjecanja, dok su, na primjer, suci i protivnici izvan njihove kontrole.

 

U profesionalnom sportu pred sportašima su veliki izazovi pri čemu se svakodnevno suočavaju s povećanjem kriterija uspješnosti za čije zadovoljenje vrlo često nisu dovoljni samo fizički trenizi. Na sportskim natjecanjima uzroci lošeg rezultata često su upravo nervoza i strah koji, kad su prevelikog intenziteta, mogu negativno utjecati na rezultat. Mogu, ali i ne moraju – na lošu sudačku procjenu sportaš ne može utjecati, no može, osim na svoju aktivnost, utjecati na svoje misli te time spriječiti ponekad i jedini uzrok lošeg rezultata, a to je strah. Ako jedan sportaš prije svoje izvedbe misli o tome kako ima male šanse protiv protivnika (misli) te pritom ima pokrete tijela koji upućuju na nervozu (aktivnost), javlja se strah (osjećaj) te dolazi do pretjeranog lučenja adrenalina u tijelu (fiziologija), što može negativno djelovati na njegovu izvedbu. Stoga, važno je, između ostalog, osvijestiti negativne misli te ih naučiti kontrolirati određenim tehnikama koje nudi mentalni trening te na taj način osigurati što bolju izvedbu.

Koji je cilj mentalnog treninga?

 

                Mentalni trening provodi sportski psiholog tijekom psihološke pripreme sportaša s ciljem podučavanja specifičnih vještina važnih u kontekstu sporta. Naglasak je na konstantnom unaprjeđenju razvoja vještina i osobina i sportaša i sportskih ekipa kako bi njihove sposobnosti maksimalno došle do izražaja.

Što uključuje mentalni trening?

Mentalni trening uključuje:

  1. Tehnike za poboljšanje usmjerenosti na aktivnost – vježbama pažnje i koncentracije pomaže se sportašu da se usmjeri na ono što je bitno te da nauči na koji način mijenjati fokus pažnje

 

  1. Tehnike za regulaciju opće razine pobuđenosti – progresivna mišićna relaksacija, tehnike disanja, meditacija, autogeni trening, biofeedback, neurofeedback samo su neke od tehnika koje omogućavaju sportašu da ostane u optimalnoj razini pobuđenosti

Tajna efikasnosti je u mentalnoj opuštenosti i tjelesnoj optimalnoj pobuđenosti!

 

  1. Tehnike za predočavanje motoričkih aktivnosti – sportaš njima usavršava svoju tehniku i taktiku te se priprema na ono što će se dogoditi (natjecanje), sugerirajući si o čemu želi misliti, kako se želi ponašati u određenoj situaciji, čime povećava vjerojatnost svoje kvalitetne izvedbe

Sve ove tehnike unutar mentalnog treninga samo su neki od brojnih pokazatelja povezanosti naših misli, aktivnosti, osjećaja i fiziologije te količine naše moći da upravljamo samima sobom.

 

Važno je napomenuti da ne mora postojati neki problem da bi se sportaš upustio u psihološke pripreme – želja za napretkom i spremnošću za ono što donosi budućnost je dovoljna. Upravo tu je i odgovor na vječito pitanje tajne uspjeha svih tih uspješnih sportaša:

Tajna je u fizičkom i psihičkom radu na sebi, te u prevenciji!

Ista formula je primjenjiva i za uspjeh u svakodnevnom životu. Jedino gorivo koje nam je potrebno je želja za napretkom i spremnošću za ono što donosi budućnosti, baš kao i u sportu.

Istrčavali vi na teren ispred gomile ljudi ili samo trčali svako jutro do tramvaja, nemojte ni u kojem trenutku zaboraviti tko ste i što možete. Gospodari ste vlastitog tijela i misli, tako se i ponašajte. Od moći nad drugim ljudima nemate toliko koristi koliko imate od moći nad samim sobom!

Važno je podsjetit se na još nešto, a to je da nitko od nas nije savršen, niti ne može to biti. Imajte na umu da u svakom trenutku radite najbolje što znate, a znanje se nadograđuje. Ako je bar jedna informacija trenutno nova za vas,  iskoristite ju kako bi već sutra funkcionirali bolje nego danas, što je najvažnije – vlastitom zaslugom!

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *