Negativni efekti kvalitetnih terapija i pomagala - GBB Concept - fizikalna terapija, rehabilitacija i masaža

Negativni efekti kvalitetnih terapija i pomagala

Pretpostavljam da Vas je naslov malo zbunio pa ću Vam pojednostavnit.
Kroz ovu temu ćemo obraditi i objasniti koje su to negativne posljedice prilikom krive primjene navedenih terapija/pomagala:

 • kinesio tape
 • bandaža/atletska traka
 • steznici
 • pojas za leđa

Krenimo redom,

kinesio tape

je danas svima poznata terapijska metoda koja je svoju ekspanzivnu primjenu doživjela kroz profesionalni sport.
Glavna djelovanja kinesio tapea su smanjenje boli, stabilizacija, efikasnije performanse, poticanje cirkulacije krvi i limfe itd.
Primjenjuje se na velikom broju mišića i zglobova te je trenutno vrlo popularna terapijska metoda, tako da vjerojatno svaka osoba zna za nju.

kinesio-tape
Do danas je napravljen solidan broj istraživanja koja u velikoj mjeri potvrđuju pozitivne rezultate kinesio tapea, te o tome i placebo efektu ima sve manje dileme.
No kako smo već pisali o kinesio tapeu u jednom od prethodnih članaka nećemo se previše zadržavati na samoj tehnici već se fokusirati na srž današnje teme.

Bilo da ste profesionalni sportaš pa se redovno susreće i koristite kinesio tape ili Vam ga netko povremeno „ zalijepi“ osjetili ste razliku u izvedbi:

lakši pokret, nema boli, povećanje snage možda, sigurnost i stabilnost u zglobu.

Zašto onda ne bi bili cijeli„zalijepljeni“ konstantno?
Tako će Vaše performanse biti bolje, bol Vas neće mučiti i ne može bolje.

Zar ne?

Sad ćemo na kratkom primjeru pokazati zašto to nije tako.
Za stabilnost zglobova je glavni preduvjet balans i snaga mišića koji su aktivni stabilizator zgloba te zdravi i čvrsti ligamenti koji su pasivni stabilizatori.
Ako osoba ima problema sa stabilnošću zgloba odnosno javlja se nekakva bol, nelagoda, nestabilnost interveniramo i primijenimo recimo kinesio tape.
Riješili smo problem i osoba je vrlo zadovoljna i odluči ga stalno primjenjivati.
Ali kako stabilnost zglobu više ne pružaju samo mišići koji su aktivni stabilizatori već i kinesio tape – mozak šalje informacije mišiću da on tu više nije potreban u tolikoj mjeri.
Kako se aktivacija mišića smanjuje to posljedično dovodi do smanjene snage mišića odgovornih za stabilizaciju zgloba.
Kada osoba skine kinesio tape osjeća opet tu neku bol, nestabilnost i nelagodu i pomisli baš mi dosta pomaže kinesio tape i opet ga nastavlja konstantno primjenjivati stvarajući ovisnost tijela o kinesio tapeu i pritom radeći sebi dugoročno više štete nego koristi.

Osobno primjenjujem kinesio tape i nek Vas ovaj članak ne zavara, smatram to vrhunskom terapijskom metodom, ali ovim primjerom sam Vam htio pokazati kako izgleda pogrešna percepcija i pogrešna primjena ove terapijske metode što se u konačnici kosi s temeljnim načelom struke:

Pomozi, ne našteti.

kinesio-taping

Kinesio tape je odlična terapijska metoda u akutnoj fazi, ali to treba činiti pomoćnu metodu, a ne supstituciju za cijeli terapijski proces.
Idealan je za primjenu pred neke važne utakmice ili u terapijskom procesu kako bi nam uopće omogućio provedbu kineziterapije kroz koju ćemo ojačati mišiće i postići terapijske ciljeve.

Ovaj isti primjer se može koristiti za istegnuće mišića, a konstantnom primjenom kinesio tape-a indirektno možemo usporiti proces oporavka zbog pogrešne percepcije koju nam je stvorio, odnosno osjećate se zdravo uz tu traku i mislite da niste ozlijeđeni i naravno ništa ne poduzimate po tom pitanju, ali pravo stanje je drugačije.

Dakle da zaključimo
kinesio tape može imati različitu primjenu:

 • inhibicija boli,
 • stabilizacija zglobova,
 • facilitacija mišića,
 • inhibicija rigidnih mišića
 • poboljšanje cirkulacije.Kod prve dvije (inhibicija boli i stabilizacija zglobova) želim istaknuti kako je to privremena terapija te se trebamo fokusirati na rješenje uzroka problema i naravno pripaziti na adekvatnu aplikaciju.
  Kod kineziterapije prilikom facilitacije ili inhibicije mišića je nekada potrebno dugotrajno nošenje, ali u tom slučaju ste u rukama fizioterapeuta te će on voditi brigu o tome je li kinesio tape neophodan i u kojoj mjeri i tu nećete imati slobodu na svoju ruku „naštetiti“ sebi.
  Naveo bi još za kraj teme o kinesio tapeu da je potrebno provesti više istraživanja na temu dugoročnih efekata s obzirom na to da su trenutno sva istraživanja bazirana na kratkoročnim utjecajima (24,48 i 72 sata), dok se dugoročni zanemaruju.

Atletska traka

ili bandaža je isto terapijska metoda koja se koristi u sportu i često možete vidjeti sportaše kako su im bandažirani gležnjevi (najčešća ozljeda).

strappal_03
Neki su toliko puta imali distorziju gležnja da su naučili raditi bandažu sami sebi. Dugoročno čineći sebi loše jer im je to prešlo u naviku i primjenjuju iz utakmice u utakmicu, iz treninga u trening, bez adekvatne terapije kojom bi ozljedu sanirali.

Glavno djelovanje bandaže je stabilizacija zgloba na način da se fizički ograniči opseg pokreta u onom dijelu koji bi mogao biti kritičan i na granici ozljede. Ova korisna tehnika zbog načina primjene ograničava i smanjuje kvalitetu performanse, ali s ciljem očuvanja zdravlja našeg lokomotornog sustava.

I po nekim novijim istraživanjima atletska traka gubi svoj značaj već nakon 10 minuta maximalnog opterećenja. Što je ne čini neefikasnom metodom jer smo kroz članak o Foam rolleru  spomenuli da njegovo djelovanje na opseg pokreta također traje otprilike 10 minuta.
Razlog zbog kojeg je kinesio tape dobio malo veći „medijski prostor“ od bandaže je taj da se zapravo smatra nasljednikom ove tehnike jer je novijeg datuma i zbog svog materijala koji je sličan koži pruža bolje efekte kroz puni opseg pokreta te je dugotrajniji(4-6 dana) i praktičniji (otporan na vodu).

Ista priča se odnosi za razne

steznike za koljeno, lakat ili neki drugi dio tijela.

steznik-koljeno

Cilj im je stabilizirati zglob stvarajući umjereno blagu kompresiju pričvrščivajući zglobne strukture. Steznici također stvaraju ugodnu mikro klimu (toplinu) te mikro masažu što dovodi do povećanja cirkulacije, a posljedično brže regeneracije i oporavka.

Često možete vidjeti profesionalne sportaše kako primjenjuju steznike u određenim sportovima (košarska, tenis itd), ali još češće možete vidjeti rekreativce sa steznicima koji na taj način prividno rješavaju svoj problem.
Ponavljam ovo je pomagalo ne supstitucija za terapiju koju bi trebalo adekvatno provoditi s ciljem balansiranog jačanja aktivnih stabilizatora zgloba odnosno mišića.

Iduće pomagalo je:

Pojas za leđa

Pojas-za-dizanje-utega-500x500

ledveni-pas-600px-600x600

Bilo da se radi o pojasu za leđa zbog lumbalne boli ili popularnim pojasima za leđa u teretani djelovanje je identično.

Pojas stvara kompresiju na abdominalnom području povećavajući intraabdominalni tlak te tako dolazi do rasterećenja lumbalne kralježnice na kojoj je najveće opterećenje te su zato lumbalni kralješci tako „glomazni“.
O intraabdominalnom tlaku je kolega napisao članak nedavno te ga cijelog možete pročitati ovdje

Pojas također pruža stabilnost i sigurnost te ga je dobro primijeniti povremeno, ali problem se javlja kada ga osobe koriste prilikom svake aktivnosti iako zahtjevi aktivnosti nisu ni blizu maksimalnim ili submaksimalnim.

Konkretno pojasom opet šaljemo informaciju našem mozgu da će netko drugi pružiti stabilnost u tom dijelu tijela te mozak takvu informaciju prosljeđuje mišićima koji reduciraju svoju aktivnost što posljedično dovodi do smanjenja snage.
Vrlo važno je naglasiti da neke dubinske mišiće ne razvijamo nužno kroz teretanu, a dubinski mišići su nam jako važni kod stabilizacije i kontrole pokreta.

„Bez proksimalne stabilnosti nema distalne mobilnosti.“

Pojas vrlo lako možete izbaciti iz potrebe, a uvesti vježbe disanja odnosno abdominalo disanje kojim ćete osigurati sami stabilnost tijela prilikom najvećih opterećenja.

Jer koja je svrha odlaska u teretanu da bi ojačali, ako tamo netko drugi „radi“ za Vas.

Naveo bi još kako sva ova pomagala mogu imati veliki psihološki efekt (placebo) na profesionalne i rekreativne sportaše i pružiti im osjećaj sigurnosti te je to često i glavni razlog konstantne primjene.

Za kraj bi još jednom ponovio da sve od navedenog može biti vrlo korisno i apsolutno nisam protiv primjene, ali je važno prilagoditi vrijeme nošenja tako da terapija ili pomagalo facilitiraju oporavak, a ne propadanje vaših najvažnijih struktura u tijelu.

Što vrlo često nije slučaj, a to je bio glavni motiv za pisanje ovakvog članka.

Gianino BB

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vaša košarica

Vaša košarica je prazna

Ukupno
kn0.00
Primjeni
0