NEUROMUSKULARNA ADAPTACIJA U TRENINGU - Masaža, fiozioterapija i rehabilitacija - GBB Concept Split i Zagreb

NEUROMUSKULARNA ADAPTACIJA U TRENINGU

Danas ćemo pričati o tome kako se mišićni i živčani sustav prilagođavaju pod utjecajem trenažnog procesa. Prije nego što krenemo, moramo znati da svi sustavi u našemu tijelo surađuju i koegzistiraju kao jedno. Bez jednog nema drugog, trećeg i nadalje.

Sve je povezano tako da će glavni fokus danas biti na adaptaciju mišićnog i živčanog sustava, no važno je napomenuti kako se svi sustavi u tijelu adaptiraju pod utjecajem trenažnog procesa, svaki na svoj način.

Mišićni i živčani sustav adaptiraju se na trenažni proces kroz određeni period vremena, ovisno o pojedincu. Nema univerzalne formule koliko će netko brzo napredovati, no lako je za zaključiti kako će prednost imati oni koji su genetski predisponirani kao i oni koji možda već imaju iskustva u nekoj vrsti treninga, bilo to snage, hipertrofije, izdržljivosti itd.. Pa da mi krenemo s analizom!

ADAPTACIJA ŽIVČANOG SUSTAVA

 

Krećemo s analizom adaptacije živčanog sustava iz razloga što se promjene u tom sustavu prve i događaju. Vjerojatno se pitate kako i zašto? Mišići su jači, rastu, pa kakve veze može imati živčani sustav u cijelom tom procesu?

Kada malo bolje razmislimo, shvatit ćemo da smo pogriješili u našoj hipotezi.

Imati ćemo dva primjera: teretana i sport, pa idemo redom.

Dođe naš XY momak u teretanu zato što želi izgledati bolje i dovesti se u formu za ljeto. Problem jest taj što se naš XY momak nikada nije bavio sličnim aktivnostima i u istima nema iskustva. Što njemu treba kako bi postigao svoje rezultate? Mišićni rast, no prije toga se moraju dogoditi određene promjene u živčanom sustavu kako bi i one mišićne nastupile.

Naš XY momak krene s treningom, nauči pravilnu izvedbu vježbi, nauči pravilno aktivirati određene mišićne skupine… tu dolazim do dijela koji posebno volim, ta riječ „aktivirati“. Ako mi znamo pravilno aktivirati naš primjerice pectoralis prilikom izvođenja skleka, rezultati će u konačnici biti puno bolji zbog pojačanog fokusa na mišić koji želimo poboljšati. Naravno tu sudjeluju i triceps, prednje rame kao i trup, no primjer je banalan kako bih vam uspio dočarati ono o čemu vas želim educirati.

Još bolji primjer bi bila neka izolacijska vježba, npr. ekstenzija potkoljenice na trenažeru. Što mislite od čega dolaze bolji rezultati, od sumanutog lupanja bezveznih ponavljanja u nedogled ili eventualnim smanjenjem opterećenja, pravilnom kontrakcijom, aktivacijom i osjećanjem svakog ponavljanja?

Pogodili ste, točna je druga opcija. Također razvija se koordinacija koju ću obraditi više u drugom primjeru, no identično se odnosi i na jedan i na drugi primjer.

Naša XY djevojka krenula je s treniranjem atletike. Svi znamo što je u atletici najbitnije, eksplozivna snaga, brzina i koordinacija. Kako će naša XY djevojka postati najbrža trkačica na svijetu? Iz prethodnog primjera lako je zaključiti kako je potrebna kvalitetna i pravilna aktivacija mišićnih skupina, no ovdje je bitan još jedan faktor, tj. dva; intermuskularna i intramuskularna koordinacija.

Intermuskularna koordinacija odnosi se na koordinaciju između dva ili više mišića, dok se intramuskularna koordinacija odnosi na vlakna u pojedinom mišiću. Oba aspekta ključna su u izvedbi i njihova dobra razvijenost uvjetuje razvoju ostalih motoričkih sposobnosti. Naša atletičarka puno će bolje trčati ako zna pravilno aktivirati one mišiće koji joj trebaju u pravom trenutku. Iz oba primjera zaključit ćemo da su adaptacije na neurološkoj razini itekako bitne kako bi došlo do onih na mišićnoj.

Mind-muscle konekcija je jedna čudesna stvar!

 

ADAPTACIJE NA RAZINI MIŠIĆNOG SUSTAVA

Sada kada smo stvorili adekvatnu podlogu za mišićnu adaptaciju, istu ćemo i opisati. Naučili smo pravilno izvoditi vježbe i adekvatno aktivirati mišićne skupine koje su nam u određenom pokretu potrebne stoga mišić ima prostora za dobru prilagodbu.

Primjerice uzmimo opet našeg početnika u teretani. Stvorio je solidnu podlogu i iz treninga u trening sve više napreduje. Recimo hipotetski da je na ispravan način provodio trening hipertrofije, hoće li se mišić na isti način prilagoditi, odnosno hipertrofirati? Ako je sve u uvjetima koje sam opisao, nema razloga da se to ne dogodi, samo brzina napretka ovisi od pojedinca do pojedinca, pošto smo svi različiti.

Da ponovimo, mišićna hipertrofija jest proces zadebljanja i povećanja mišićnih vlakana u određenom mišiću, odnosno da ne filozofiramo, dolazi do povećanja mišićne mase.

 

Dijeli se na akutnu i kroničnu. Akutna, odnosno trenutna, odnosi se na zadebljanje mišićnih vlakana tijekom treninga i nedugo nakon. Primjerice, odradili smo dobar trening za prsa, osjećamo bolestan pump, no nažalost taj pump nakon nekog vremena nestane. No, trenirajući kroz dulji period vremena, vidjet ćemo da taj pump polako postaje stvarnost za stalno, pošto dolazi do procesa kronične hipertrofije koja će nas pratiti dok smo god u kvalitetnom i kontinuiranom treningu.

Iduća promjena koja se događa mišićnoj razini, iako nedovoljno istražena da se o njoj može specifično govoriti no valja spomenuti jest hiperplazija. U suštini, hiperplazija jest povećanje nekog organa ili tkiva zbog povećanja broja stanica u istom, u ovom slučaju govorimo o povećanju broja mišićnih stanica.

Ovaj je fenomen nedovoljno istražen, odnosno rezultati istraživanja koji su provedeni na ovome polju se dosta razlikuju i nažalost trenutno nije moguće dati točan odgovor na to da li se proces hiperplazije događa u svakome od nas prilikom tjelesne aktivnosti.
Da zaključimo, vidimo kako do dobrog izgleda ne dolazimo samo treniranjem, već da se iza kulisa događa puno toga u obliku neurološke adaptacije koja svojim nastupanjem omogućava i adekvatnu miśićnu adaptaciju, a to će nas naposljetku dovesti do željenih rezultata.

Lijep pozdrav do sljedećeg puta!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *