NKT i DNS tretmani - Cenatr fizioterapije i masaže - GBB Split i Zagreb

Zašto NKT tretman?

NKT  - Neurokinetic therapy - predstavlja oblik manualne terapije kojom se provodi test u svrhu pronalaska boli, točnije, disfunkcionalnog neurološkog obrasca pokreta.

Nakon svake ozljede dođe do kompenzacije na neuro-mišićnoj razini koja može biti uzrok boli, posebno ako se ozljeda nije tretirala.

Spomenuti test se provodi na način da terapeut ispituje funkcionalnost mišića uspoređujući ga s drugim. Ako se testiranjem pokaže kako tijelo ne može izvršiti zadani pokret, tada motorni centar zadužen za pokret reagira - što otvara mogućnost korekcije.

Terapeut provedenim testiranjem, oslobađanjem i ponovnim ispitivanjem pokreta reprogramira disfunkcionalni neurološki obrazac pokreta. Da bi motorni centar pravilno izvodio zadani obrazac pokreta, klijentu se zadaju specifične vježbe kako bi se disfunkcionalni mišić koji je slab i bolan aktivirao.

KADA GA PRIMJENJUJEMO?

  • kod dugoročnih kroničnih bolova
  • nakon ozljeda
  • s ciljem poboljšanja neuro-mišićne konekcije

ŠTO OČEKIVATI?

  • dugoročno smanjenje bolnosti
  • aktivaciju mišića koji se do sada nisu koristili
  • snagu i kontrolu pokreta
  • prevenciju budućih ozljeda

U našem centru svakom klijentu pristupamo s posebnom pažnjom prateći njegov napredak kroz provođenje terapije. Zadane vježbe u svrhu aktivacije disfunkcionalne mišićne skupine utvrđene NKT tretmanom, klijenti mogu provoditi u prostorijama centra gdje za navedeno imaju osiguran prostor, ali i pomoć fizioterapeuta.

 

 

Zašto DNS tretman?

DNS (Dinamička neuromuskularna facilitacija) tehnika bazirana je na razvojnoj kineziologiji, odnosno, razvoju djeteta do godine dana starosti. Promatranjem razvoja djeteta uočavamo kako sva djeca (ako isključimo neurorazvojni poremećaj) imaju iste položaje koje zauzimaju te isti cilj - kretanje i uspravljanje na dvije noge. Cilj DNS vježbi je osigurati stabilan trup koji će se oduprijeti sili gravitacije te aktivirati duboke mišiće, a ne samo površinske. Bez stabilne baze prije izvođenja samog pokreta, događa  se kompenzacija koja uobičajeno uključuje aktivaciju površinskih mišića što rezultira nepravilnom i nestabilnom pokretu koji dodatno opterećuje zglobove, diskove, ligamente i mišiće. DNS tehnika to naziva ”central stability for distal mobility” (centralna stabilnost za distalnu mobilnost), drugim riječima, stabilan trup omogućava kretanje bez ograničenja estremitetima. Kod sportaša ovo pomaže kod prevencije ozljeda i veće snage.

KADA PRIMJENJUJEMO DNS?

Osim kod sportaša, kojima DNS pomaže u prevenciji ozljeda, razvijanju veće snage i performansi, stabilnosti i izdržljivosti, provodimo ga i kod:

  • smanjenog mišićnog tonusa,
  • problema sa kralježnicom (protruzijom, ekstruzijom, skoliozom, povećanom kifozom i lordozom)

U našem centru DNS najčešće provodimo u kombinaciji sa drugim tehnikama, a cilj nam je osvijestiti i ponovno naučiti pravilne obrasce pokreta kako bi uspjeli otkloniti uzrok boli.

KOMPENZACIJA je stvar prošlosti!

Vaša košarica

Vaša košarica je prazna

Ukupno
kn0.00
Primjeni
0