Prazna baterija - manjak sna - GBB Concept - fizikalna terapija, rehabilitacija i masaža

Prazna baterija – manjak sna

Dok sam kao nadobudni, bezbrižni tinejdžer hodao hodnicima srednje škole, imao sam naviku u hvalisavom tonu svojim prijateljima prepričavati svoj životni stil i zašto upravo takav kakav jest funkcionira za mene. Jedna od stvari kojima sam se „hvalio“ je bilo vrijeme koje provedem spavajući – 5, ponekad 6 sati.

„Savršeno funkcioniram s 5 sati sna, ne treba mi više“, rekao bih im, pokušavajući na jedan način sam sebi opravdati činjenicu da sam igrao Skyrim ili Mass Effect do 2 ujutro, iako sam se dizao u 7. Reflektirajući na to razdoblje sada, sa svojih 9 sati sna dnevno – bio sam jako daleko od optimalne funkcije.

Buđenja su bila teška i mrzovoljna, do granice da unutar sat vremena nakon buđenja nisam podnosio ikakav oblik komunikacije. Koncentracija na nastavi mi je bila na razini predškolskog djeteta, imunitet je patio i većina dana bi mi bila prožeta generalnim umorom.

U ovom kratkom članku volio bih, kao osoba kojoj su ta dodatna 2-3 sata promijenila život, preuzet ulogu advokata dobrog sna i potaknuti vas možda na život u kojem se budite energični i sa sposobnošću da podnosite druge ljude.

ŠTO JE SPAVANJE?

Ukratko, spavanje je stanje reducirane svijesti. Aktivnost većine skeletnih mišića je inhibirana, senzorna aktivnost je inhibirana i ukupna interakcija s okolinom je gotovo ništavna. Većina tjelesnih sustava je u stanju anabolizma – regeneriraju se procesi vitalni za kognitivnu funkciju, raspoloženje, endokrini sustav i imunitet.

KOLIKO SNA JE OPTIMALNO?

44D066B2-FA08-46F9-A704-AAB23D7DE278

ŠTO ZNANOST KAŽE O MANJKU SNA?

Kratkoročni efekti:
– Veća osjetljivost na stres (više razine hormona stresa – kortizola).
– Reducirana kvaliteta življenja.
– Deficit kognitivnih funkcija, pamćenja i generalnog performansa.
– Poremećaji raspoloženja i emocionalni problemi (DEPRESIJA!).

Dugoročni efekti:
– Hipertenzija (povišen tlak) i dislipidemija (povišen kolesterol i trigliceridi) kao prediktori kardiovaskularnih oboljenja.
– Poremećaji metabolizma (deprivacija sna je povezana s padom osjetljivosti na inzulin koja vodi do poremećenog metabolizma glukoze, a time i do povišenog unosa hrane i pretilosti).
– Prethodne dvije točke su indikatori METABOLIČKOG SINDROMA.
– Deprivacija sna akcelerira formaciju tumora i povećava rizik od RAKA.

C6C76A59-8286-43A4-8304-B044DAE671A8

FAKTORI KOJI PRIDONOSE PROBLEMU:

– Prekomjeran unos kofeina (kava – više od 4 šalice dnevno).
– Prekomjeran unos alkohola.
– Zlouporaba droga.
– Noćne smjene.
– Pohađanje fakulteta.
– Psihosocijalni poremećaji, poremećaji sna, razne bolesti.

A1DB0018-12CB-41BD-B72F-667B58907B0D

Živimo u svijetu koji je brži nego ikad i zahtjevniji nego ikad. Integritet ljudskog organizma je pod stalnom opsadom od strane svakojakih čimbenika, od zraka kojeg udišemo preko hrane koju jedemo do stresa koji se javlja uslijed nemogućnosti da se efikasno prilagodimo okolini. Ljudsko tijelo je, doduše, nevjerojatno adaptivan stroj. Čudesno je na koliko se različitih načina opire štetnom utjecaju okoline, pa čak ponekad i nama samima i našim glupim odlukama. Izuzetno je važno da to radi PUNIH BATERIJA. Izuzetno je važno da se sa zahtjevima okoline suoči spremno, odmoreno, regenerirano, a to može samo uz kvalitetan san. Posao, sport, obrazovanje – moraju biti podređeni snu, jer će u protivnom sve troje patiti od suboptimalnog performansa.
IZVORI:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5449130/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vaša košarica

Vaša košarica je prazna

Ukupno
kn0.00
Primjeni
0