Problematika stopala - Masaža, fiozioterapija i rehabilitacija - GBB Concept Split i Zagreb

Problematika stopala

Stopalo je od iznimne važnosti za čovjeka jer se opterećenje cijelog tijela prenosi na stopala i nije svejedno kakvog je oblika.
Stopalo sadrži 26 kostiju raspoređenih u 3 reda i 33 zgloba te preko 100 ligamenata i otprilike 20 mišića. Po anatomiji samog segmenta možemo zaključiti da je vrlo kompleksno, ali moderan tj.gradski život je doveo do toga da 70% stanovništva ima problema sa spuštenim stopalom, odnosno dolazi do spuštanja uzdužnih svodova stopala i prianjanje između stopala i podloge je preveliko.
Stopalo ima 3 svoda:
– medijalni uzdužni svod koji ide od petne kosti do 1. metatarzalne kosti
– lateralni uzdužni svod koji ide od petne kosti do 5. metatarzalne kosti
– poprečni svod koji ide od 1. do 5. metatarzalne kosti

Ti svodovi atrofiraju (propadaju) zajedno s mišićima i ligamentima iz jednostavnog razloga – nisu nam potrebni jer čovjek u 21. stoljeću nema problema sa svladavanjem neravne podloge, tvrde podloge, klizave podloge. Ovisno o namjeni i podlozi kupujemo obuću koje nam omogućuju* najbolje svladavanje podloge.
Glavni pokreti stopala su podizanje na prste, na pete i na vanjski i unutarnji rub stopala. Pokrete prstima stopala radimo čisto da pokažemo nekome da znamo i tu je njihov početak i kraj. Zbog nekorištenja ovog kompleksnog segmenta on propada jer naše tijelo evolucijski funkcionira po principu „Use it“ or „Lose it“.
Primjer za to imamo u mišiću auricularisu, njegova funkcija je pokretanje ušiju, neki ljudi to i dalje mogu raditi, ali većina jako teško ili nikako.
Problem kod spuštenog stopala se javlja zbog nefunkcionalnog odnosa između luka stopala i biomehanike potkoljenice. Odnosno prijenos sile je nepravilan što uzrokuje prekomjerno opterećenje na krivom mjestu čitajte – bol.

 

Rijetko kada hodamo bosi i koristimo potencijal koji nam stopalo nudi, najčešće je to ljeti kada smo na plaži ili bazenu. Iako ne treba zanemariti da neki turisti ( posebice Česi) ni tada nisu bosi, već nose obuću za kupanje, da se ne bi poskliznuli ili uboli na kamenje i priuštili stopalu izravan kontakt s podlogom i nezaboravno iskustvo.
Također pogoršanje situacije uzrokuju visoke potpetice, jer onda podižemo opterećenje* s pete koja je zadužena za preuzimanje većeg dijela opterećenja na prednji dio stopala i prste. Samim time što se odiže stopalo skraćuju se Ahilove tetive, kada žene u petama provode po 6-8 sati dnevno, svaki dan situacija se drastično pogoršava, a da ne spominjemo hallux valgus, odnosno pomicanje palca prema sredini tijela takozvani „čukljevi“.
Zbog sve te problematike koje prolazimo sa stopalima enormno je porasla popularnost ortopedskih uložaka koji stopalo prisilno fizički stavljaju u pravilan položaj, ne moramo napominjati da je prilagodba na uloške užasno bolna i teška, posebice kod sportskih uložaka.
Ipak oni dovodeći stopalo u prirodniji položaj, vraćajući mu svodove poboljšavaju raspodjelu opterećenja cijele težine tijela. Česti su i ortopedski ulošci s jastučićem na sredini pete ili ispod prstiju s ciljem rasterećenja tog dijela koji pati.
Iz svega navedenog logički možemo zaključiti da će dodatan problem sa stopalima imati osobe s prekomjernom tjelesnom težinom, jer je opterećenje veće.
Povećana incidencija boli u koljenu zbog poremećene biomehanike stopala i potkoljenice, a niz se samo nastavlja i dolazi do kukova i leđa. Tako da ne podcjenjujte važnost stopala.
Veću bolnost bi mogli osjetiti osobe koji dugo vremena stoje na nogama ili često trče ili hodaju.

Terapija

Terapija za spušteno stopalo je vrlo jednostavna – koristiti stopalo.
A to ćemo provesti kroz izvođenje sljedećih vježbi:

  1. Vježbe balansa na nestabilnoj podlozi – odizanje na prste i održavanje u tom položaju, naprednija verzija bi bila zatvorenih očiju. Vježbu otežavate produljujući vrijeme trajanja. Kod ove vježbe treba obratiti pozornost da je prilikom odizanja na prste stopalo u pravilnom položaju, a ne da pete idu prema van.
  2. Hodanje bos po raznim podlogama – korištenje prstiju kroz savijanje i ispružanje, npr. hvatanje i pomicanje predmeta prstima
  3. Istezanje Ahilovih tetiva/listova

Za kraj nadam se da ste osvijestili koliko je važno stopalo u biomehanici hoda i svakodnevnom životu, te koje probleme može donijeti „iznenada“ ako konstantno ne vodite računa o njegovom stanju i zanemarujete njegovu funkciju, od boli u stopalima, potkoljenicama, koljenima i leđima do čukljeva i propadanja mišića i skraćenja ligamenata . Vježbe su jednostavne za izvedbu i ne zahtijevaju puno vremena niti posebno prilagođen prostor stoga su praktične za izvedbu, a čak i mala aktivnost će biti velik napredak za vaša stopala koja su vjerojatno bila na „godišnjem“. Zato napravite nešto korisno za sebe i tijelo će vam biti zahvalno.

Gianino BB

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *