Ravnotežom agonista i antagonista do zdravlja - Masaža, fiozioterapija i rehabilitacija - GBB Concept Split i Zagreb

Ravnotežom agonista i antagonista do zdravlja

Ljudsko tijelo se sastoji od otprilike 750 mišića što pokazuje koliko je čovjek kompleksno biće. Svaki prosječni čovjek, bilo da se bavi fitnessom ili ne, znat će nabrojati barem 10 mišića ili podijeliti čovjeka po mišićnim skupinama ( mišići ruku i ramenog pojasa, mišići trupa, mišići nogu…). Malo je porazna činjenica koliko ljudi slabo poznaju ljudsko tijelo (u teoriji) ali nije za osudu jer svatko u životu ima različita interesna polja. No, kada iz tog neznanja proizađu razne zdravstvene tegobe, onda to postaje problem.

Svjedoci smo da je 21. stoljeće najnaprednije do sada pa je time u svakoj grani ljudskog djelovanja nastao boom. Tako je i fitness industrija dosegla svoj vrhunac, moglo bi se slobodno reći – prava fitness revolucija. Kao nikada do sada vlada zanimanje za vježbanjem što zbog zdravstvenih, što zbog estetskih razloga. Nažalost, pojedini educirani ili pak samouki treneri često daju krive ili nepotpune informacije što za obične laike može biti kobno po zdravlje.

Kaže se da čovjek najbolje uči na vlastitim greškam, a ja sam jedan od njih. Što zbog vlastitog neznanja (što je opravdano s tadašnjih 15 godina), što zbog neznanja osoba s diplomom sam u možda najburnijem/najvažnijem razdoblju za ljudski razvoj (pubertet) stvorio traume koje su nepopravljive do kraja života. Forsirao sam samo jednu mišićnu skupinu jer je ona važna za ljudsku posturu ali je ujedno i oku ugodna. Radio sam skoro svakodnevno tzv. trbušnjake, na stotine njih, a da stvar bude još gora, izvodio sam ih u mnogim varijantama nepravilno te je također izbor vježbi bio neadekvatan. Nakon nekog vremena javile su se tegobe s lumbalnim dijelom kralježnice koji su trajali godinama, a pripomogli su tome da oštetim diskove doživotno. Nakon počinjene štete nema popravka već samo preostaje gašenje vatre uz adekvatne vježbe jačanja i istezanja.

Tada nisam znao za agoniste, antagoniste, sinergiste ali sada je malo kasno za vraćanje vremena unazad. Nekada je bolje ne vježbati nego to činiti na kriv način te si time osigurati štetu po zdravlje. Svi su zasigurno čuli za pojam agonist, antagonist, sinergist.

Prema definiciji agonist je onaj mišić koji se aktivira kroz kontrakciju, on je primarni pokretač pokreta zgloba. Antagonist je onaj mišić koji se suprotstavlja određenom pokretu, on ga usporava, kontrolira te vraća u početni položaj. Dok se agonist kontrahira, antagonist se opušta. Primjer za to je biceps pregib. Tijekom kontrakcije bicepsa, mišić na suprotnoj strani nadlaktice zvan triceps se opušta. Oni se nazivaju antagonistički par jer djeluju suprotno. Pri kontrakciji tricepsa on postaje agonist, a biceps antagonist. S obzirom na to da tijelo uvijek teži homeostazi bilo bi dobro poznavati neke osnove treninga te znati da, ako se trenira jedna mišićna skupina, ne bi se smjela zanemariti antagonistička skupina. Ako dođe do toga, nakon nekog vremena će se pojaviti mišićni disbalans gdje će jedna mišićna skupina dominirati, a suprotna će biti ugrožena zbog manjka snage za proizvodnju kontrakcije te zbog toga dolazi do ozljeda. Čest primjer u sportu je disbalans između jakosti prednje i stražnje strane natkoljenice gdje dominira snaga m.kvadricepsa naspram mišića stražnje strane natkoljenice te se nerijetko događaju istegnuća i puknuća mišićnih vlakana.

 

Nisu samo sportaši ugrožena skupina već i rekreativci koji kao zasebna skupina ne opravdavaju svoj naziv u pravom smislu riječi. Mnogi rekreativci treniraju kao profesionalci (a neki i više) barem što se tiče volumena i intenziteta, ako zanemarimo kvalitetu izvedbe.

Najbolji primjer je trening s opterećenjem u vidu razvoja mišićne hipertrofije. Veliki postotak vježbača preferira one mišićne skupine koje su vidljive u ogledalu dok se ostale zanemaruju. Pa tako se često rade vježbe za prsa, a zanemaruju vježbe za stražnju stranu ramena; izvode se čučnjevi zanemarujući stražnju stranu natkoljenice itd. Kaže se da lanac puca tamo gdje je najtanji, točnije, da je jak koliko i njegova najslabija karika. Tako je i slučaj s mišićnim sustavom. Nakon nekog vremena zanemarivanja antagonističkih mišićnih skupina jednostavno mora doći do pucanja tog dijela lanca što je za svakog pojedinca ogroman udarac ako se bavi sportom. Osim mišićnih oštećenja, dolazi i do oštećenja zglobnog sustava, a čest slučaj je da su posljedice trajne. Mišić može zarasti ali rijetko bez ikakvih posljedica u budućnosti jer taj isti mišić vjerojatno nikada više neće biti isti i moći obavljati jednako kvalitetno određenu funkciju kao prije ozljede. Stoga je iz svega navedenog vidljivo koliko je opasno svjesno zanemarivati antagonističke mišićne skupine. Sigurno da je nemoguće ostvariti savršenu harmoniju između nasuprotnih mišićnih skupina, ali ih treba podjednako tretirati s ciljem bolje posture te smanjenja mogućnosti od ozljede. Postoje izokinetički aparati koji pokazuju točan omjer između suprotnih mišićnih skupina, ali to već spada pod laboratorijsko testiranje koje je skupo te na našim područjima ih nema mnogo, stoga su većini nedostupni za upotrebu. Često se koriste i u rehabilitaciji s namjerom ciljanog jačanja određenih insuficijentnih mišića.

 

Primjeri suprotnih mišićnih skupina:

Bench press ili sklekovi ( razvoj prsnih mišića te mišića prednjeg ramena )treba kontrirati vježbama za stražnje rame i leđa poput horizontalno veslanje ili veslanje u pretklonu.

 

 

 

Biceps pregib ( m.biceps Brahchii ) kontrirati vježbom za triceps.

 

 

 

Jačanju mišića trbuha treba suprotstaviti jačanje lumbalnog dijela kralježnice (ovu vježbu izvoditi bez uvijanja u lumbalnom dijelu kralježnice već je dovoljno tijelo dovesti u stanje potpunog opružanja zbog prevelikog pritiska na diskove koje se događa uvijanjem). Također se može izvoditi deadlift, swing s girjama te podizanje kukova iz ležećeg položaja u svrhu jačanja gluteusa te lumbalnog dijela)

 

 

 

Čučnju koji izgrađuje najviše mišiće prednje strane natkoljenice treba suprotstaviti vježbe za stražnju stranu natkoljenice.

 

 

Ovo je bio primjer nekih vježbi, varijacija je zaista mnogo, ali je poanta jedna –  ne smiju se zanemarivati antagonističke mišićne skupine jer time je veći rizik od loše posture te ozljede. Nadam se da Vam je ovaj članak ukazao na neke nepravilnosti tijekom vježbanja i da ćete ubuduće obratiti pažnju na sve gore navedeno s ciljem poboljšanja vlastitog zdravlja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *