Refleksologija - djelotvorna terapija ili mit?!? - GBB Concept - fizikalna terapija, rehabilitacija i masaža

Refleksologija – djelotvorna terapija ili mit?!?

Sjećam se kada sam prvi put čuo o refleksologiji, bilo je to još u srednjoj školi na satu masaže, moja reakcija je bila: je li ovo pomalo Science Fiction? I zbunjeno sam slušao predavanje raszmišljajući o smislu rečenoga, vrlo skeptičan moram priznati.

terapija refleksologijom

Teorija refleksologije ide ovako refleksija- lat.odraz/ogledalologos-lat.znanost, što bi značilo da je refleksologija znanost o odrazu, a stopala predstavljaju odraz našeg cijelog tijela. Na stopalima svatko od nas ima refleksne točke i svaka od tih točaka predstavlja dijelove tijela i vjeruje se da se manipulacijom refleksnih točaka mogu izliječiti bolesti bilo kojega organa u tijelu.
Kako vam ovo zvuči? Na prvu malo je Science Fiction, zar ne?
Ipak, idemo malo argumentirati. Ako osoba ima problema sa vratnom kralježnicom, to se može odraziti na rame, cijelu ruku sve do prstiju( cervico-cefalni sindrom). Iz toga zaključujemo da je tijelo jedna cjelina i da promjene na jednom dijelu tijela utječu i na ostatak tijela. Vodeći se tom činjenicom, problem vratne kralježnice prenosi se na ostatak kralježnice, s kralježnice na kukove, s kukova na koljena i s koljena na stopala. Stopala su naša krajna točka tijela na kojima se reflektiraju sve promjene. Ako može ići u jednom smjeru možda može i u drugom?!?

35680_32_iff

Refleksologija svoje početke piše tisuće godina prije Krista u Kini, Egiptu i Indiji. Svrstavamo je u alternativnu medicinu zajedno sa starokineskim tehinakama akupunktura, akupresura i cupping .

https://masaza-gbb.com/2016/12/15/cupping-i-zasto-ga-phelps-koristi/

Kao ni ostale alternativne medicine, nikada konačno nije dokazano terapijsko djelovanje ovih tehnika pa tako ni refleksologije. Postoje razni svjedoci  i istraživanja uspješne terapijske vrijednosti, ali i oni koji je opovrgavaju.

Ono što se ne može opovrgnuti je činjenica da je stopalo oživčeno tisućama živčanih završetaka i povezano je sa svim dijelovima tijela i zato se prilikom dodira stopala stimulira živčani sustav i djeluje se na smanjenje stresa, povećanje osjećaja ugode, a samim time i na smanjenje boli.

A efekt toga je još veći danas nego prije 10 ili 20 godina zbog nekvalitetne obuće, što posebice vrijedi za žene koje imaju do 4 puta više problema sa stopalima od muškaraca.

Refleksologija u teoriji djeluje na tri načina: opuštapotiče cirkulaciju i promiče energetsku ravnotežu unutar tijela (vrlo važno u kineskoj medicini i kulturi)
Ravnoteža je bitna za zdravo tijelo, um i duh. Uzrok bilo koje bolesti je neravnoteža u organizmu.

Refleksološki tretman vitalno uravnotežuje svaku žlijezdu, organ, mišić, tkivo i stanicu u organizmu, dovodeći tjelesne sustave u stanje pravilnog rada.
U refleksološkom tretmanu obrađuju se određene refleksne točke i zone, odašiljući impulse u bolesni dio tijela. Tretmani mogu biti bolni, jer riječ je o procesu iscjeljenja. Nakon što se uspostavi protok energija ta bol nestaje.

Neke od indikacija za refleksoterapiju su:

  • sportske ozljede
  • Bol u želudcu
  • Glavobolje
  • Stres, depresija, anksioznost
  • Astme, bronhitisi i upale sinusa
  • Poremećaji cirkulacije
  • Poremećaj rada žlijezda

I na kraju ostalo je pitanje: je li refleksologija ugodna masaža stopala ili ipak nešto više? Odgovora i dokaza i dalje nema, ali u posljednjih nekoliko godina naša medicina uvelike prihvaća alternativne medicine, a samim time i ovu.
Postoje razne varijacije refleksoterapije (refleksoterapija je terapija putem aparata ili stroja, a refleksologija je ručna manipulacija stopala) preko određenih uređaja sa pupoljcima preko kojih se električno masiraju stopala, ali njihovo djelovanje je limitirano na osjećaj ugode, opuštanja i poboljšanja cirkulacije u stopalima.
Jedno od jako korisnih djelovanja refleksoterapije je elektrostimulacija cijelog mišića lista( m.gastrocnemius i m.soleus) koji se preko ahilove tetive hvata za petu koja je u ovoj terapiji direktno stimulirana.

aparat-za-masazo-nog-in-stopal-z-infrardeco-toploto-yh-2002a-750x750

Ukoliko imate kakvih pitanja slobodno ih postavite u komentare,
do čitanja!

-Gianino BB

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vaša košarica

Vaša košarica je prazna

Ukupno
kn0.00
Primjeni
0