Skinny Fat - GBB Concept - fizikalna terapija, rehabilitacija i masaža

Skinny Fat

SKINNY FAT, sve češći problem
što je, kako ga prepoznati, koje probleme nosi te kako ga promijeniti.

Skinny fat kao što sami naziv kaže je popularni izraz za ljude koji iako imaju visok postotak masti imaju i izrazito slabu muskulaturu i izgledaju „sitno“.  Točnije imaju adekvatan indeks tjelesna mase (BMI), ali nepoželjan sastav tijela. Skinny fat look možete pronaći posvuda oko vas, kako kod muškaraca tako i kod žena. Rasprostranjenost SF lako uvidimo već jedim odlaskom u shopping centar. Svaki sportaš, pogotovo osobe koji rade na hipertrofiji znaju koliki je problem kupiti traperice. Ako butine uspijemo ugurati u hlače, možemo biti sigurno da oko struka ima toliko viška da niti remen ne može pomoći. Hlače su sve šire oko struka i sve uže oko nogu takozvani mrkva izgled, dok su majice sve kraće a sve šire.

Kako ga prepoznati?

Jednostavno, kod muškaraca je to nepostojeća muskulatura odnosno popriličan trbuščić a ruke kao čačkalice. Kod žena se to manifestira kao mlohavo tijelo uz najčešće nepostojeći gluteus. Iako su skinny fat ljudi zadovoljni kilažom, njihov postotak masti je poprilično visok a izgled nepoželjan.

Kako dođe do skinny fat izgleda?
Razloga je nebrojeno, navest ću nekoliko primjera.
Osoba A:
ne bavi se nikakvom tjelesnom aktivnošću i hrani se junk foodom. Iako zadovoljna minimalnom promjenom na vagi, radi se o porastu postotka masti i propadanju mišića odnosno promjeni tjelesne strukture. Tako 2 osobe s istom tjelesnom težinom mogu izgledati jako različito.

skf
Osoba B:
Svjesna da joj je potrebna promjena, odlučuje se za izrazitu cardio aktivnost s idejom topljenja masti. Kalorijski deficit+cardio trening rezultiraju topljenjem masti ali i mišića, što u konačnici dovodi do svima poznatog jojo efekta.

Loša prehrana, prehrana siromašna bjelančevinama, fizička neaktivnost, dugi post između obroka, prejedanje… neki su od razloga dolaska do skinny fat izgleda.

Koje probleme nosi skinny fat izgled?
Osim samog „lošeg“ izgleda veći problem predstavlja onaj zdravstveni. Krenemo li od hormonalnih lučenja tako kod muškaraca opada nivo testosterona te takve „muškarce“ sve manje možemo tako nazvati. Kod žena situacija je slična, smanjena hormonalna lučenja->neredoviti ciklusi->odlazak ginekologu->hormonalna terapija.
Realnost našeg zdravstva je da će vas rijetko koji ginekolog uputiti ili uopće pitati o tome kako se hranite ili čime se bavite. Uglavnom naše zdravstvo se bavi otklanjanjem simptoma a ne uzroka.. stoga je uvijek neka tabletica rješenje vaših problema.
Sljedeći problem su svakako problemi sa statikom tijela, nepostojeća muskulatura dovodi do problema sa zglobovima, boli u leđima, koljenima.. Kifoza, lordoza, skolioza, podvučena zdjelica, nepostojeću gluteus… promjene su s kojima se svakodnevno susrećem u radu s klijentima.

Kako ga promijeniti?
Prehranu obogatiti bjelančevinama, hranu rasporediti u nekoliko obroka, početi se baviti anaerobnom aktivnošću(osnovne, višezgolobne vježbe), smanjiti aerobni dio, tijelu pristupite s ciljem izgradnje.
Prije nekoliko dana razgovaram s klijentom i kaže mi kako je od početka suradnje dobio 8 kilograma (napravili smo 12 zajedničkih treninga u nekih 40dana).
Kako je to moguće?
Početku suradnje prethodio je stanoviti deficit i cardio aktivnost.
Poneka serija mrtvog dizanja, zgib, čučanj, bench…Osnovne, višezgoble vježbe i tijelo se pokrenulo i počela su hormonalna lučenja. Osoba više jede, kvalitetnije spava, raste a postotak masti se NE povećava.  O promjenama u muško-ženskim odnosima, bilo je bespotrebno i pričati, osmjeh na licu sve govori.

skf2
Zanimljivo kod SF je to što su kod pokretanja trenažnog procesa sposobni topiti masti i dobivati mišiće izuzetnom brzinom. Nerijetko se događa da klijenti dobiju koji kilogram u mjesec-dva dok struk drastično otpada. Bitno je naglasiti da se salo ne pretvara u mišiće točnije naše tijelo nije sposobno metabolirati masno tkivo u mišićno ali pod adekvatnim opterećenjem sposobno je stvarati nove mišiće u deficitu.

Kada znamo da smo na pravom putu?
Nakon što smo sredili prehranu i krenuli u trenažni proces. Kod pripadnica ljepšeg spola mjere bi trebale izgledati otprilike ovako, dok bi kod muškaraca priča bila ista samo bi mjere (u teoriji) bile veće:
skf3

Vjerujem da će svi primijetiti kako je struk pao 3cm u samo 20 dana, ali pravi napredak ovdje je rast ruke za 0.5cm unatoč smanjenju masti. Masne naslage topimo proporcionalno po tijelu, ako smo smršavili to bi značilo da bi i opseg ruke trebao padati. Trebao… ali nama je cilj graditi mišiće.
Da podsjetimo zašto: hormonalna lučenja, zdraviji smo, bolji apetit i san, veća potrošnja. Što znači da možemo jesti više a biti sve mršaviji. Nevjerojatno, zar ne?

-Stjepan Glad

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vaša košarica

Vaša košarica je prazna

Ukupno
kn0.00
Primjeni
0