Što znači „zdravo“? - GBB Concept - fizikalna terapija, rehabilitacija i masaža

Što znači „zdravo“?

„Zdrav život“ je frazem s kojim sam se u posljednjih nekoliko godina susreo dovoljno puta da ga zamrzim. Kontekst je uvijek gotovo isti:

 1. „Evo sam sad u zadnje vrijeme malo krenuo u teretanu, zdrav život đir ovo ono.“
 2. „Šakić je cijeli u toj prehrani i zdravom životu, super je što ima volje za to.“
 3. „Je li zdravo za doručak pojest XY?“

Izuzev implikacije da mi je potrebna „volja“ da živim načinom kojim živim, s ovim izjavama je naizgled sve u redu. Super je što se ljudi angažiraju oko svog zdravlja i što traže savjete, ali svaka od ovih izjava pokazuje nerazumijevanje poante i značenja riječi „zdravo“. Citirat ću vam bivšu ovisnicu o fitnessu koja je nedavno izašla kao pobjednik iz dugogodišnje borbe s rakom jajnika:

zdravž2

„Živjeti zdravim načinom života ne znači lomiti leđa svaki dan u teretani ili ne moći uživati u par krafni. Zdrav život je raditi stvari koje te čine sretnim, brinuti se o sebi i nastojati biti svjetlo u ovom mračnom, mračnom svijetu. Biti zdrav ne znači biti mršav ili imati veliku stražnjicu ili ogromne ruke, biti zdrav znači brinuti se o sebi na najbolji način koji možeš i uživati u malim stvarima.“

U ovom svijetu gdje je popularno prelaziti s jednog ekstrema na drugi, pojam „zdravog“ se zagubio negdje u magli. Opsesija teretanom i zdravom prehranom novi je sinonim za „zdrav život“, izgladnjivanje i nezadovoljstvo smatraju se „nužnim zlom“, a čokolada i pizza su zabranjeni. Ne pomaže ni činjenica da na svakom uglu postoji dijeta koja tvrdi da upravo ona nudi jedini pravi način prehrane, a onda ni krivi ni dužni nastradaju ugljikohidrati i kolesterol. Heretikom, otpadnikom i bogohulnikom prozvali bi me kad bih vam rekao da čokoladu i pizzu možete jesti – SVAKI DAN, i usput se osjećati poletno, vitalno i puni energije, pa čak i gubiti kile. Čemu život ako ne možeš jesti svoju najdražu hranu?

„Ali Šakiću, zar nisi ti opsjednut teretanom? Kako onda možeš reći da živiš zdravim životom?“

Ovo sam pitanje dobio nedavno i poslužilo je kao inspiracija za obradu ove teme. Ne mogu, niti sam ikad rekao da živim. Ja sam osoba koja na dnevnoj bazi stavlja neprirodno velik pritisak na mišićni, koštani i živčani sustav, crni mi se pred očima pri izvođenju nekih vježbi, krvare mi dlanovi i potkoljenice i nerijetko jedem na silu. Ja sam odavno izašao iz dimenzije „zdravog“, svjesno i namjerno.

„Što onda znači živjeti zdravo?“

Nekad bih vam vrlo samozadovoljno rekao da naučite „slušati vlastito tijelo“, ali s obzirom na desinkronizaciju s prirodom koja može biti tema sama za sebe, taj bi savjet jednako pomogao kao i „morate se hraniti zdravije“. Zato ću odabrati blogovski pristup i, inspiriran onom ratnicom gore, napisati sve što smatram da živjeti zdravo ZNAČI I NE ZNAČI:

 1. Živjeti zdravo NE ZNAČI izgladnjivati se.
 2. Živjeti zdravo NE ZNAČI izbacivati svoju najdražu hranu.
 3. Živjeti zdravo NE ZNAČI biti u trajnom stanju nedostatka energije, nezadovoljstva i frustracije.
 4. Živjeti zdravo NE ZNAČI forsirati se u teretani u lovu na idealno tijelo (ili na nadljudsku snagu).
 5. Živjeti zdravo NE ZNAČI biti mršav ili imati ogromne mišiće.
 1. Živjeti zdravo ZNAČI njegovati tijelo s pravom, svježom, cjelovitom hranom.
 2. Živjeti zdravo ZNAČI moći jesti najdražu hranu svaki dan.
 3. Živjeti zdravo ZNAČI biti motiviran, zadovoljan i pun energije.
 4. Živjeti zdravo ZNAČI uživati u fizičkoj aktivnosti, koja god jest.
 5. Živjeti zdravo ZNAČI istovremeno biti i samokritičan i zadovoljan sobom.zdravž3Autor: Josip Šakić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vaša košarica

Vaša košarica je prazna

Ukupno
kn0.00
Primjeni
0