Street Brothersi na sportskoj masaži - GBB Concept - fizikalna terapija, rehabilitacija i masaža

Street Brothersi na sportskoj masaži

Veliko mi je zadovoljstvo prezentirati Vam ovaj video kao samo jedan djelić suradnje sa Street Brothersima odnosno braćom Švec koja rade neumorno na promociji jednog novog modernog sporta u hrvatskoj – Street Workout.

Na masažu su nam došli Matej i Angelo, a Angelu je ovo prva masaža u životu, što znači da mu je bilo “veselo”.

Potrudili smo se na humorističan način pokazat kako izgleda prava sportska masaža i u par kratkih crta opisat zašto je važna sportašima, a video pogledajte ovdje

A ovdje ćemo još jednom navesti: ZAŠTO je masaža važna sportašima?

Prilikom fizičke aktivnosti dolazi do niza mikroruptura u mišićima, naročito na području prelaska mišića u tetivu, to je normalna pojava i preduvjet za hipertrofiju, ali ako oporavak nije adekvatan, a opterećenje preveliko u kontinuiranom vremenskom intervalu može doći do raznih neželjenih stanja od upale mišića do rupture mišića.

Reakcija mišića na zahtjevnu fizičku aktivnost i pojavu mikroruptura je skraćivanje i povećanje napetosti, koje možemo tretirati osim masažom istezanjem, dinamičkim pred aktivnost i statičkim nakon aktivnosti.

Postavlja se pitanje koliko treba trajati istezanje, neki kažu 10 sekundi, neki 30 sekundi, a neki se ni ne istežu pa se ni ne bave tim pitanjem. Univerzalnog odgovora nema, to ovisi o vašim navikama, tonusu mišića, stanju mišića, razini zahtjeva na treningu, ali samo ću Vas malo usmjeriti jednom izjavom: ako je trening trajao recimo 90 minuti, nek Vam je određeni mišić bio aktivan- skraćivao se, barem 30 minuti (računajući kratke pauze), hoće li mu biti dovoljno 10 sekundi istezanja?

Važna stavka svakog sportaša bilo da se radi o profesionalnom aktivnom ili rekreativnom sportašu je regeneracija, odnosno oporavak nakon treninga.

Regeneraciju ubrzavamo na vrlo jednostavan način, poticanjem cirkulacije u ciljanom segmentu, bilo da se radi o leđima, nogama, rukama sasvim svejedno. Svaka stanica se putem krvi: hrani, raste, razvija, funkcionira i regenerira. U arterijskoj krvi se nalazi kisik i hranjive trvari, a u venskoj krvi ugljikov dioksid i produkti raspadanja. Što je dotok krvi veći to je njeno obavljanje navedenih procesa efikasnije.

muskulatura34

Masažom jako puno utječemo na poticanje cirkulacije u ciljanim područjima što možete vidjeti i u videu. Tako da je masaža jedan od vrlo efikasnih načina ubrzavanja regeneracije, ali naravno ne i jedini.

U nogometu postoji naziv za jedan vrlo lagani trening – “footing” odnosno lagani trening koji se provodi nakon utakmice (pretpostavka da je utakmica bila maximalan napor). Takvom vrstom treninga ćemo potaknuti aktivaciju određenih mišića (u footingu su to noge), poslati impuls CNS-u o njihovom stanju, i potaknuti cirkulaciju. Važna stavka ovog treninga je da nije zahtjevan, on ne opterećuje mišić, samo ga aktivira.

Toplo-hladnim tušem ili hladnim tušem također možemo utjecati na cirkulaciju putem vazodilatacije (širenje krvnih žila) i vazokonstrikcije (sužavanje krvnih žila).

Zašto je sportska masaža bolna?

Glavni razlog zašto je masaža bolna leži u napetim i skraćenim mišićima, oni su napeti i skraćeni sa razlogom, a to je

niz mikroruptura duž cijelog mišića.

Takav mišić tehnički gledano je ozlijeđen mišić i nalazi se u vrlo nepovoljnom stanju, a mi ga vanjskim podražajem odnosno masažom opuštamo i dovodimo u kvalitetnije stanje tonusa, potičemo cirkulaciju, te šaljemo CNS-u informaciju da je određeni mišić napet i ozlijeđen.

Da objasnim malo ovo zadnje, jer vjerujem da sada čitate sa nizom upitnika oko glave.

Mi jakim pritiskom provociramo bol i pritišćemo mišić koji je napet recimo na 70%, dižemo mu vanjskim podražajem napetost na 80-90%, a onda input iz mišića ide u CNS i šalje mu informaciju:

Ovaj mišić je u problemu, učini nešto!

I CNS opušta taj mišić i spušta ga na 30-40% napetosti, te dalje rehabilitira taj mišić.

Na nama je samo da svoje tijelo osvijestimo i usmjerimo ga, a tijelo kao kompleksan i savršen mehanizam zapravo sebe liječi samo.

IMG_1328

Gianino BB

 

 

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vaša košarica

Vaša košarica je prazna

Ukupno
kn0.00
Primjeni
0