Studentske menze nisu nužno zlo? - GBB Concept - fizikalna terapija, rehabilitacija i masaža

Studentske menze nisu nužno zlo?

Prema nedavno provedenoj anketi među, većinom studentima zagrebačkih fakulteta, njih 68 % nije zadovoljno hranom u studentskim menzama (restoranima, kantinama) što je zaista zabrinjavajuć podatak. Postavlja se pitanje kojom karakteristikom hrane nisu zadovoljni, je li riječ o kvaliteti namirnica, vrsti namirnica, termičkoj obradi, raznolikosti izbora ili je možda takav animozitet prema studentskim menzama kumulativni učinak pojedinačnih nezadovoljstava zbog udaljenosti menze, velikih redova i čekanja, neljubaznog osoblja te na kraju i konzumacije nepreferirane hrane.

O podrijetlu se i kvaliteti namirnica ne može previše objektivno govoriti jer je potrebno detaljno uzorkovanje svake pojedine namirnice kako bi se utvrdio njezin kemijski sastav i usporedio s prosječnim vrijednostima nutrijenata tih istih namirnica u uobičajenoj prehrani. O podrijetlu se namirnica isto vrlo malo zna i jedino rješenje je ući u trag distribucije što vjerojatno nije u interesu ljudi odgovornih za taj dio one lijepe priče „od polja do stola“. Uz opravdanu pretpostavku kako je sva hrana u studentskim kantinama zdravstveno ispravna, jedino o čemu se može prosuđivati su vrsta i raznolikost namirnica te dominantna metoda termičke obrade.

Nije tajna kako je prevladavajuća termička obrada u menzama ujedno ona koja je i najbrža, najjednostavnija ali i „najnezdravija“, prženje. Kada bi se upotrebljavala manja količina ulja, kvalitetniji odabir ulja (maslinovo, kokosovo) te modernija kuhinjska pomagala i uređaji koji zahtijevaju manju količina ulja tada bi prženje hrane dobilo potpuno drugu, zdraviju i poželjniju dimenziju. Iako treba istaknuti kako je poželjnije kada bi se većina namirnica termički obrađivala kuhanjem, pirjanjem i grilanjem. U menu-ima i ostaloj ponudi hrane po izboru najčešće se mogu naći različite grupe namirnica od mesa, ugljikohidratnih priloga (riže, tjestenina, krumpir…), različitih variva, kuhanog povrća, salata, mliječnih proizvoda, voća. No kada se slika uže sagleda uočava se nedovoljna raznolikost u pojedinim grupama namirnica pa primjerice kod izbora mesa prevladava crveno meso (svinjetina, junetina), a bijelo meso (piletina, puretina) kada i je prisutno najčešće je to u paniranom obliku, koji i nije baš najpoželjniji izbor s gledišta adekvatne prehrane. Realno gledajući ipak nije sve tako negativno vezano za prehranu u studentskim restoranima. Prehranom u studentskim menzama smanjuje se gubitak vremena koje bi u protivnom student izvojio za pripremu obroka kod kuće, povećava se socijalizacija i interakcija među studentskom populacijom, a izbor jela na koji student nije navikao možda razvije simpatije prema jelima i namirnicama koje je konzumirao rijetko ili nikada… Uzimajući  u obzir omjer kvalitete i cijene hrane studenti u konačnici mogu biti zadovoljni, a sigurno se ni njihovi novčanici neće protiviti. Za sve one koji nemaju točnu percepciju kako se pametno hraniti u studentskim restoranima, primjenom sljedećih savjeta, prehranom u studentskim menzama mogu zadovoljiti osnovne principe pravilne prehrane i time ostvariti adekvatan način prehrane i poboljšati svoju kvalitetu života.

15

  1. Neka se na tanjuru nađe izvor kompletnih proteina (meso, riba, jaja), izvor vitamina i minerala (povrće, voće) te izvor kompleksnih ugljikohidrata ( riža, tjestenina, krumpir…)
  2. Pri izboru mesa prednost ima ono koje nije pohano te bijelo naspram crvenog
  3. Reduciranje jela s obilnim umacima smanit će kalorijski unos te smanjiti rizik od probavnih smetnji
  4. Poželjno je izbjegavanje mesnih prerađevina poput hrenovki, kobasica, paniranih proizvoda te dodataka poput majoneze, ketchupa i vrhnja
  5. Običan je jogurt znatno bolji izbor od voćnog, a voda od voćnih sokića
  6. Za desert, konzumiranje voća je odlična zamjena za slastice (kolači, torte, puding)
  7. Neka kuhanje kao oblik termičke obrade prevladava u izboru hrane
  8. Povrća nikad dosta!
  9. Jedite sporo i polako kako ne bi došlo do prejedenja
  10. Prilikom provođenja redukcijskih dijeta uz primjenu prethodnih savjeta treba pripaziti i na količinu konzumirane hrane posebno ugljikohidratnih priloga, a mudro bi bilo i popiti čašu vode prije odlaska u menzu

WhatsApp Image 2017-01-11 at 20.49.01

Studentske menze možda ne zadovoljavaju nepce studenata kao domaća kuhinja, ali uz mudar pristup i odabir namirnica  mogu biti dio pravilne prehrane.

-Roko Marović

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vaša košarica

Vaša košarica je prazna

Ukupno
kn0.00
Primjeni
0