Zašto led uopće ima terapijsko djelovanje? - GBB Concept - fizikalna terapija, rehabilitacija i masaža

Zašto led uopće ima terapijsko djelovanje?

Vjerojatno vam je svima opće poznato da kad god nam se dogodi neka trauma prvo za čim posegnemo je led odnosno nešto hladno.

Svi to zapravo znate i radite, no znate li zašto je to tako I da ta banalna stvar zapravo ima svoje ime? Za sve one koji ne znaju danas ćemo malo više pažnje posvetiti KRIOTERAPIJI.

KRIOTERAPIJA, svima poznata kao terapija ledom, je lokalna ili opća upotreba niskih temperatura u svrhu medicinske terapije, odnosno u svrhu ubrzavanja procesa oporavka kod sportaša.

Hlađenjem ozlijeđenog dijela tijela želimo postići bolju prokrvljenost i duboku vazodilataciju i istovremeno blokirati aferentne živce smanjujući osjet boli, pogotovo kod svježih ozljeda. Direktan učinak je pad temperature kože I potkožnog tkiva, a manje mišića I zglobova.

Prvotni odgovor tijela na hladnoću je vazokonstrikcija odnosno suženje krvnih žila, što je obrambena reakcija kojom naše tijelo želi sačuvati svoju toplinu I održati homeostazu.

Izlaganje hladnoći (masaža ledom ili hladni oblozi) dovodi do eritema  (lokalnog crvenila kože) , a kožna temperatura pada pritom do 15°C, pa nema opasnosti od smrzavanja. Naravno da razina sniženja temperature ovisi o vremenu izlaganja i vrsti sredstva koje se koristi za hlađenje (led, oblozi, hladna voda, sprej)

Kada primjenjujemo KRIOTERAPIJU?

Indikacije za primjenu krioterapije se temelje na fiziološkim učincima koji nastaju zbog pada temperature tkiva. Tako da je krioterapija indicirana kod:

  • Akutnih ozljeda
  • Aktivnih I septičkih ARTRITISA
  • Spastičnih mišića I krvarenja u mišićno tkivo

Kod akutnih ozljeda bitno je da što prije zaustavimo krvarenje te se kod takvih ozljeda vodimo po RICE principu.

R-est I-ce C-ompression E-levation

Svako od slova RICE principa nas vodi kroz postupke koje trebamo odraditi. Nakon dešavanja ozljede neophodno je ozlijeđeno mjesto zalediti, komprimirati tkivo kako ne bi oteklo (napraviti bandažu) te staviti na povišeno kako bi izbjegli zadržavanje limfe u ozlijeđenom dijelu I potakli uklanjanje otoka. Da bi se ostvarili željeni efekti potrebno je tkivo hladiti dovoljno dugo i obuhvatiti dovoljno veliku površinu.

Kako primjenjujemo?

Najčešći način primjene krioterapije je kriomasaža. Kako sami sebe ne bi bespotrebno izlagali hladnoći u manju plastičnu čašu ulijemo vodu I zaledimo skupa sa drvenim štapićem. Nakon što nam se voda zaledila dobili smo cilindričan komad leda sa drvenom drškom kojim vršimo kriomasažu. Pokreti kriomasaže su kružni ili uzdužni, a sama procedura traje dok se ne postigne analgezija (oko 10min- ovisno o kojem se zglobu ili mišiću radi). Ovakav način u širokoj je primjeni kod tretiranja artritisa.

Kriooblozi drugi su najčešći način primjene krioterapije I vjerujem da svatko od Vas u svom domu ima barem jednu onu plavu vrećicu u zamrzivaču koju stavlja na bolno mjesto kada je to potrebno. Bitno je napomenuti da se kriooblozi nikada ne stavljaju direktno na kožu nego preko tkanine kako bi izbjegli smrzotine. Nedostatak krioobloga je taj da ne ostaju dugo hladni nego jako brzo dolaze na sobnu temperature, što nije slučaj kod leda. Led se topi no temperatura mu ostaje ista. Iz tog razloga se prije preporuća korištenje leda kod nekih akutnih ozljeda kao što su distorzije nego korištenje krioobloga.

led2

Sve češća upotreba krioterapije u svrhu prevencije I ubrzanog oporavka je upravo kod sportaša.

Kriokupke postale su sastavni dio svakog težeg treninga, te utakmice. Kriokupka je indicirana za tretman većih površina npr. kod nogometaša nakon utakmice za regeneraciju nogu. Ne samo da sprječavaju upalne procese već i potiču čišćenje mišića od metaboličkog otpada. Temperatura vode je između 13°I 18°C a vrijeme provedeno u kupki je to kraće što je voda hladnija.

led3

Sprejevi za hlađenje koriste se kod boli na mjestima s malo potkožnog tkiva, a u današnje vrijeme sve više kao placebo sredstvo kada sportaš pretjerano reagira na neku bezazlenu ozljedu.

led4

Mjere opreza su potrebne u slučaju ateroskleroze i bolesti perifernih krvnih žila, preosjetljivosti na hladnoću, krioglobulinemije i Raynaudovog sindroma.

Napomenula bi da je krioterapija jedna od najjednostavnijih I najjeftinijih terapijskih metoda za kojom bi svatko trebao posegnuti nakon određene trauma kako bi se smanjilo vrijeme potrebno za oporavak a ubrzalo vraćanje svakodnevnim I sportskim aktivnostima.

Autor: Lukrecija Čurek

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vaša košarica

Vaša košarica je prazna

Ukupno
kn0.00
Primjeni
0