Zašto me bole leđa i kako si pomoći? - Masaža, fiozioterapija i rehabilitacija - GBB Concept Split i Zagreb

Zašto me bole leđa i kako si pomoći?

Tehnologija u mnogočemu pojednostavljuje i ubrzava razne procese, ali ipak ima i svoje negativne strane. Posebno se to odnosi za ljude koji dugotrajno rade za računalima, tabletima, laptopima, sjede za stolom. Stalnim ponavljajućim pokretima i sličnim radnjama dovode se do stanja kroničnih bolova koji postaju sve teži i mogu dovesti do ozbiljnih posljedica.

Loše držanje sjedeći ispred računala uzrok je mnogih bolnih stanja leđa, vrata i ramena. Npr. kako osoba nesvjesno, da bi bolje vidjela ekran, naginje glavu prema naprijed, javit će se bolovi u vratu zbog toga što je na taj način vrat napet i u neprirodnom položaju. Često se taj položaj naziva i položaj kornjače, jer sam izgled osobe koja pogrbljeno sjedi ispred računala i naginje glavu prema ekranu sliči kornjači i njezinoj glavi. Osim toga nepravilno držanje može biti okidač za mnoge druge probleme poput sindroma karpalnog tunela, kao i bolova u donjem dijelu leđa, ali i slabe cirkulacije. Ponekad se nepravilno držanje događa pokušavajući pronaći udoban položaj sjedenja.

Kako masaža može pomoći?

Masaža se već pokazala kao učinkovita metoda rješavanja raznih fizičkih (pa i psihičkih) problema. Izuzetno je učinkovita kod mnogih simptoma kroničnih boli pružajući olakšanje smanjujući ili potpuno uklanjajući neugodne simptome.

Masaža će smanjiti posturalnu neravnotežu, odnosno nepravilno držanje, uklještenje živaca, upale u mišićima i tkivu oko mišića, kao i smanjiti takozvane okidače boli i njihove posljedice. Osim toga masaža će pomoći kod simptoma uzrokovanih kompresijom živaca, ako je do toga došlo zbog lošeg držanja.

Mišići trupa (leđni mišići duž cijele kralježnice, te prsni i trbušni mišići) s obzirom na svoju snagu privlače kralježnicu i tako je oblikuju. Filogenetski su fleksorni mišići (prsni i trbušni) snažniji od ekstenzornih (leđnih) mišića iz razloga što ih više koristimo u praktičnom životu i zbog četveronožnog stava čovjeka kroz povijest prije uspravljanja na dvije noge.
Zato se često javlja kifotično držanje sa pogrbljenom glavom i ramenima prema naprijed i tada je trapezius istegnut i napet, a zbog položaja ramena mišići između lopatica su slabi i istegnuti te je samim time to područje izloženo boli. Masažom smanjujemo napetost trapeziusa i ramena poboljšavajući položaj glave i ramena te smanjivanjem bolnosti. Ali za bolji rezultat je potrebno poraditi na svijesti položaja tijela i jačanju slabijih mišićnih skupina kako bismo imali balans između dviju sila koje djeluju na kralježnicu (fleksori – ekstenzori).

Jednako tako, masaža će pomoći i kod problema uzrokovanima povučenom i nadignutom rukom zbog upravljanja kompjuterskim mišem, što može uzrokovati bolove u podlaktici, zapešću i šaci.

Srž problema je loše držanje i ako osoba ne poradi na tome, masaža neće riješiti problem u cijelosti. Masaža će svakako ublažiti simptome i pomoći u oporavku tijela i rješavanju problema, ali ako se osoba neće pridržavati uputa za pravilno držanje za kompjuterom, problem će se vraćati i samim njime i njegovi simptomi.

Nabrajamo nekoliko savjeta koji će, uz masažu, spriječiti probleme vezane uz dugo sjedenje za kompjuterom:

1. Bežično i veliko

Pogotovo ako koristite laptop, svakako razmislite o ulaganju u bežični miš i tipkovnicu. Pomoći će vam stvoriti ergonomsku radnu okolinu. Da biste si olakšali potencijalne probleme s vratom, nabavite zasebni monitor. Obratite pozornost da ekran bude dovoljne veličine, opet pazeći da ne pretjerate, i da si postavite ikone dovoljno velike tako da se ne trebate naprezati da bi ih vidjeli.

2. Ergonomska tipkovnica

To će svakako biti odlična investicija koja će vam uvelike pomoći smanjiti rizik od problema s rukama i ramenima, pogotovo onima koji većinu dana provode za kompjuterom. Naravno da morate pravilno postaviti tipkovnicu, jer to je ključ uspjeha. Većina ergonomskih tipkovnica koje se mogu kupiti po dućanima nisu dizajnirane za sitnije ljude, pa mogu prouzročiti da se laktove drži udaljene od tijela što će uzrokovati niz problema s vratom i ramenima.

3. Nađite pravilan položaj tijela (i držite ga se!)

Svakako je istina da većina problema dolazi zbog neadekvatnog sjedenja za kompjuterom. Mnogi o tome niti ne razmišljaju, već samo sjednu za stol ne obraćajući pozornost na položaj stola, ekrana, miša i tipkovnice.

Kao prvo, nabavite si kvalitetnu uredsku stolicu kojoj se može regulirati visina. Potom si nađite pravu visinu, pazeći da vam ruke nisu previsoko, ali niti prenisko, kako biste spriječili naprezanje ruku i ramena. Idealno bi bilo da su vam tipkovnica i miš u ravnini pupka. Sjednite na način da kralježnica zadrži svoju prirodnu liniju. Ramena neka budu opuštena, a ruke uz tijelo. Sjednite do kraja stolice raspoređujući visinu na oba kuka.

Položaj glave i pogled na ekran izuzetno je bitan. Treba izbjegavati spuštati glavu ili je naginjati prema naprijed. Ekran bi trebao biti udaljen od očiju oko 40-50 cm, a najviše 75 cm. Visina ekrana bi trebala biti tako podešena da je os oka točno u sredini ekrana. Ako ekran nema mogućnost podešavanja visine, možete ga postaviti na bunt papira, ili knjigu.

4. Krećite se

Ako ste jedan od onih koji cijelo radno vrijeme provodite za kompjuterom jako je bitno da se često razgibavate, pa i da izvodite vježbe. S vremena na vrijeme, barem svaki sat vremena ustanite i prošećite. Može biti i samo krug po uredu. Rastegnite ruke i ramena, a svakako bi bilo pametno da i van radnog vremena uvedete tjelovježbu u svoj način života.

Još korisnih savjeta i zanimljivih članaka uskoro na našem blogu.

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *