Zašto nastaje bol i kako je se riješiti - Masaža, fiozioterapija i rehabilitacija - GBB Concept Split i Zagreb

Zašto nastaje bol i kako je se riješiti

Svi smo kroz život imali raznih iskustava s boli i nema osobe koja ju nije osjetila. Nitko je ne voli, ali ona nam je od krucijalne važnosti, pa ćemo prvo definirati bol i pokušati joj maknut negativni predznak.

Dakle, BOL je prije svega subjektivan doživljaj fiziološke i emocionalne nelagode. Bol ne možemo izmjeriti i procjena boli nije standardizirana, ali u rada sa klijentima/pacijentima tražimo njihov feedback i možemo im dati ljestvicu od 1-10 da nam oni ocjene bol, na taj način dobivamo uvid u njihovu bol preko njihove subjektivne procjene.

Bol je zapravo alarm da nešto nije u redu, te da trebamo potražiti i riješiti problem, njena funkcija nam je neprocjenjiva. Kada ne bi osjetili bol nastavili bi kao i prethodno i stanje bi se pogoršavalo, a mi toga ne bi bili svjesni.

Sad ćemo navesti par primjera i objasniti bol:

  1. Današnji moderan život je sjedilačkog tipa koji od nas zahtjeva minimum fizičke aktivnosti. Većina poslova i zadataka se izvodi u sjedećem ili stajaćem položaju, smjene rada su 8-10 sati uz gužve u prometu za dolazak/odlazak na posao gdje se isto gubi vrijeme koje se provede u sjedećem položaju, poslije se treba odmoriti bilo da je to malo prileći, sjest u miru ili otići s ekipom na piće. Uz spavanje 6-8 sati ustanovili smo da nam ostane malo vremena i energije za nekakvu fizičku aktivnost odnosno da uopće nemamo vremena…

Zapravo se ne slažem s time. Svi imamo isto vremena u danu, svakome dan traje 24 sata i ne postoji nemam vremena, nego NIJE  MI PRIORITET. Nitko nije umro od gladi jer nije imao vremena za pojesti, to je prioritet, isto tako i fizička aktivnost treba biti. Ni jedan početak nije lagan, ali krajnji produkt je toga vrijedan.

 

Astronauti u svemiru kao dio svog dana imaju obavezan trening jer zbog agravitacijskog stanja u svemiru njihovi mišići atrofiraju i moraju ih održavati redovnim treningom. Isto je i s nama, nedovoljno smo fizički aktivni kroz svakodnevne zadatke i moramo održavati zdravlje treningom.

 

Kod sjedenja većina osoba ne pazi na svoj položaj sjedenja ili nema uopće razvijenu svijest o tome, radna okolina je neprilagođena – osoba od 200 cm i osoba od 165 cm rade u istoj okolini, za istim radnim stolom i stolicom koja može biti podesiva, al to je i dalje jako loša ergonomska prilagodba radne okoline.

Čak i ako osoba pazi na svoje držanje ne može ga održavati cijelu smjenu, pa sa slabih mišića leđa opterećenje (ne)svjesno prebacuje na kralježnicu. U tom slučaju slabi atrofirani mišići će još više atrofirati, a kralježnica koja je opterećena je dobila novo opterećenje koje će tolerirati neko vrijeme, ali nedvojbeno je da će doći do problema koji će nam signalizirati BOL. Ta bol će nam stvarati nelagodu i natjerat će nas na promjenu. Bilo da se radi o posjetu doktoru na pregled, tretmanu kod fizioterapeuta i/ili vježbanje. Postoji i opcija bolovanja, ali nakon povratka ako niste ništa promijenili ne očekujte promjenu.

Uzrok boli – SLABOST MIŠIĆA.

 

Vaši mišići su slabi i ne mogu ispunjavati svoju primarnu svrhu da pokreću i održavaju tijelo. Ojačajte ih u suradnji sa stručnom osobom i vidjet ćete razliku, ali prije svega postavite zdravlje kao prioritet.

2. Uzet ćemo primjer neke fizički aktivne osobe koja ima problema s ramenom ili koljenom.

Fizički je aktivna i nije joj jasno zašto je nešto boli, a redovno vježba.

Sama upala mišića ili zvučnije MUSKULFIBER  nastaje zbog niza mikroruptura u mišićima koje je uzrokovao neki zahtjevniji fizički rad. Možda je trening bio skroz jednostavan i lagan, ali vi i dalje možete dan nakon imati muskulfiber, za vas je bio zahtjevan.

Dakle upala mišića nema veze sa mliječnim kiselinama, ta teorija je demantirana.

I tako gomilajući upalu na upalu bez adekvatnog odmora i regeneracije mišić se nalazi u nezavidnoj situaciji. Mikrorupture se gomilaju i lagano prelaze u RUPTURE.

Na niz mikroruptura mišić reagira i velikom napetošću, treba ga opustiti i izdužiti, jer je takav podložan ozljedama.

Uzrok boli – SLABOST MIŠIĆA.

Netko će reći pa nije to slab mišić to su jako zahtjevni treninzi i tempo  je strašan. Točno, za takav tempo i zahtjev treninga taj mišić je slab (ili nedovoljno jak). Treba ga razvijati postepeno kako bi posljedice treninga na mišić bile reducirane, a on odmorniji i time smo smanjili opasnost od ozljede(boli).

 

Nedavno je kolegica napisala članak na temu: uzrok bolovima u koljenu najčešće nije u koljenu gdje je kroz razne primjere navela i objasnila kako je uzrok disbalans odnosno slabost određenih mišića koji djeluju zajedno, a ovaj članak je svojevrsna nadopuna.

 

  1. Degenerativna boli

Degenerativne promjene se javljaju sa starenjem, okvirni vremenski okvir javljanja je 35-40 godina.

Degeneracija je regresivni proces propadanja koštanog tkiva. Do toga je dolazi zbog „trošenja“  određenog segmenta tijela jer je bio previše izložen naporima. Kod velikog broja osoba je ta degeneracija na kralježnici, većinom vratni i lumbalni dio.

 

Često će se kod nogometaša u završnim godinama karijere javiti problemi s koljenom.

Kod trkaća i biciklista također, razlog je taj što su koljena u tim sportovima jako izložena velikim naporima koji su po zahtjevima iznad njihovih mogućnosti, a ni mišići nisu više dovoljno jaki da bi preuzeli na sebe potpunu odgovornost i pružili stabilnost jer su i oni istrošeni i SLABI.

Ovdje nije isključivo slabost problem, ali jak mišić će drastično poboljšati stanje.

 

Zaključak:

S obzirom na vaše svakodnevne fizičke aktivnosti, ako vaši mišići nisu dovoljno jaki da bi vam pružili stabilnost i pravilnu izvedbu, nakon određenog vremenskog perioda javit će se „problem“ kojeg će signalizirati bol.

Bilo da se radi o sjedilačkom poslu ili profesionalnom sportu vaši mišići moraju biti u skladu sa zahtjevima da bi bili funkcionalni, ako nisu smanjite zahtjeve ili ojačajte mišiće, promjena je neophodna.

Uvijek je problem bolje spriječiti nego liječiti.

Zato se aktivirajte na vrijeme i uživajte bez ograničenja boli.

Gianino BB

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *